Svinekonsulent Anders Peter Andersen fra Velas giver i seneste udgave af Velas-Avisen gode råd til at få styr på ornen, før det går galt.

- Hvis I laver jeres duftorner selv, kan I vælge følgende strategi for at undgå at enten du, ornen eller dine medarbejdere får dårlige oplevelser i fremtiden, lyder det fra Anders Peter Andersen, der giver en række anbefalinger til en god »ornestrategi«.

»Gutterne« trænes

Han opfordrer blandt andet til, at der udvælges 3-4 orner i samme aldersgruppe, og at disse kommende duftorner placeres i samme sti i klimastalden. Og ligeledes ved 30 kilo placeres de sammen i en sti, hvor de håndfodres.

- Brug en gammeldags skurebørste til at »skrubbe« dem lidt på ryggen. Ved normal slagtevægt fravælges den, der udviser det dårligste temperament - send ham til slagtning. De andre »gutter« introduceres nu til gangsystemerne i løbestalden, så de nemt kan finde rundt, lyder rådet fra Anders Peter Andersen, der samtidig anbefaler, at man lader en person, der ikke skal arbejde i løbestalden, vaccinere dem.

- Øv med dem foran søerne i løberækken, så de langsomt vænner sig til turen rundt i stalden, og snak med ornen, når han flyttes, så du ikke kommer til at overraske ham ved et uheld.

Hellere en tand i brættet end i benet

Konsulenten opfordrer også til, at man ser på ornevejene i stalden. Kan de gøres så smalle, at ornen ikke kan vende sig? På denne måde kan man lave »ensretning« rundt på gangene.

- Benyt altid et lille bræt ved flytning af ornerne. Tænk på, at det er bedre, at tanden sættes i træet end i benet!

Anders Peter Andersen foreslår endvidere, at der laves en afstemning blandt de medarbejdere, der håndterer ornerne i løbestalden, når ornerne når de 130 kg., hvor de orner med færrest stemmer, bliver stemt til slagteriet.

- Lige så snart en orne udviser forkert adfærd, sendes denne til slagtning. Husk på, at selv små tænder kan skære et stort hul i benet.

cab

Svin