Den sene vækstsæson kommer til at få indflydelse på forløbet høstsæsonen, lyder det fra Joakim Gangergaard, Gangergaardens Maskinstation.
Vand, vand, vand. Tørke, tørke og lidt mere tørke. Det er i korte træk historien om, hvordan vejret teede sig i starten af 2024.
Som mange nok vil huske, gav det ikke just optimale forhold for at komme i gang med at så på markerne, og en overgang var der frygt for, at det ville gå endog meget hårdt ud over potentialet for en fornuftig høst.
Men da kalenderen sagde april, begyndte forholdene endelig at blive sådan, at man kunne komme til at køre på markerne i store dele af landet. Dermed blev risikoen for en meget sårlig høst minimeret en del.
Vejret vil få betydning
Men alligevel vil den sene vækstsæson få betydning. Det gælder blandt andet i forhold til årets høst, hvor det vil få betydning for Joakim Gangergaard og hans medarbejdere fra Vestsjællands største maskinstation, Gangergaardens Maskinstation udenfor Høng.
Vi besøgte ham for nogen tid siden for at høre om hans forventninger til høsten.
- Der er nok ingen tvivl om, at vejret i år vil påvirke vores arbejde. Det er jo skubbet alt sammen, uanset hvad. Vi er ikke mere end lige blevet færdige med at så majs. Og nu med hensyn til græs, skulle vi have været godt i gang med wrap, men det er vi ikke kommet på nuværende tidspunkt, siger Joakim Gangergaard og fortsætter:
- Vi har godt nok nu fået taget første slet hos kvægfolket. Men det der hestebrak, som vi ruder med, det er vi slet ikke kommet i gang med endnu, lød det fra ham.
Han fortæller, at maskinstationen typisk har »et par og tyve« medarbejdere i gang under høsten. Men om det rækker i år, kan han godt tvivle på.
- Det kan sagtens være at vi kommer til at skulle have flere medarbejdere i gang, hvis vejret fortsætter på den her måde, siger han med henvisning til de store vandmængder, der kom i sidste måned, fortæller han.
Andet år i træk
Det er andet år i træk, at vejret, og især regnen, har drillet arbejdet med at sikre gode udbytter på markerne.
Men flere steder er man begyndt at tage sine forholdsregler. Gangergaardens Maskinstation har blandt andet investeret i en tørrevogn, og det har været en god ide, fortæller Joakim Gangergaard.
- Den var sandelig ude at køre sidste år. Hvis det fortsætter sådan her, så kommer den helt sikkert på overarbejde igen. Men den gjorde det fint sidste år. Det er en Turbodan, som vi har købt, siger han og fortsætter:
- Den er alsidig, fordi vi kan flytte den rundt på de forskellige gårde, og det giver selvfølgelig nogle fordele i forhold til et stationært anlæg, lyder det fra Joakim Gangergaard.
Et spændingsmoment
Ud over spændingen om, hvor store udbytterne i sidste ende bliver, er der også en anden ting, som Joakim Gangergaard ser frem til at finde ud af.
- Vi har nogle kontrakter på levering af halm, blandt andet til Meliora i Kalundborg. Sidste år gav det nogle udfordringer, fordi der ikke må være sporer i halmen, når det bliver brugt til fødevareproduktion, sige rhan og fortsætter:
- Hvis vejret fra sidste år gentager sig, vil det give udfordringer, fordi sporer og halm i fødevareproduktion det hænger ikke rigtig sammen. Så det er vi spændte på, siger Joakim Gangergaard.
Han tilføjer, at der dog er visse alternativer, hvis 2023-historien på halmsiden gentager sig.
- Sidste år var Meliora rigtig behjælpelige med at få afsat halm til varmeværkerne, i stedet for fordi de ikke kunne bruge det. Men på den anden side bliver halmen jo efterspurgt flere steder fra, blandt andet fra biogasanlæg, så man kan jo håbe på bedre halmpriser fremadrettet, slutter han.
Gangergaardens Maskinstation har eksisteret siden 1976, og råder i dag over mere end 40 selvkørende enheder.