Hos Väderstad-fabrikken er grundprincippet at producere maskiner, der kan holde i mange år. Det har det været, siden det første agerslæb blev produceret i landsbyen med samme navn tæt ved Linköping tilbage i 1962.

Når det er såtid om foråret og efterår, kører mange af de svenske rød/gule harver og såmaskiner da også på de samme marker i det danske landskab – år efter år.

- Jeg kommer blandt andet til en landmand ved Ribe, som i 1991 købte den tredje Rapid (såmaskine, red.), som blev solgt i Danmark. Og den kører stadig, fortæller salgschef Asger Jørgensen, Väderstad Danmark ApS.

Han har også set en arealtæller på en Rapid i Nordjylland fra 2014, som viste 25.000 hektar, og oplever flere maskinstationer, som sår 3-4.000 hektar hver sæson med den legendariske såmaskine.

Unikt katalog tre gange årligt

- Derfor er det vores og ikke mindst forhandlernes opgave at bakke op med service og reservedele at sikre denne lange holdbarhed, så kunderne får glæde af vore maskiner i mange år.

Fra sit kontor hos Velas i Vissenbjerg, hvor det fabriksejede danske datterselskab har haft til huse siden august sidste år, viser Asger Jørgensen det omfangsrige reservedelskatalog, som tre gange årligt udsendes sammen med Effektivt Landbrug til alle større landbrug i Danmark.

- Som noget unikt i markedet kan der her fås gode råd til vedligeholdelse og tjek af maskinerne, og naturligvis en oversigt over sliddelene, som alle produceres på Väderstads egen fabrik.

- Det er for at sikre den rette kvalitet til vore produkter, påpeger han og nævner den særlige hærdning af eksempelvis disc-tallerkenerne, hvor der gives livsvarigt garanti.

Såmaskine skal køre

Det danske datterselskab er bindeled mellem den familieejede svenske landbrugsmaskinfabrik med omkring 1.550 medarbejdere og den landsdækkende forhandler af Väderstad i Danmark, Semler Agro.

På servicesiden tager de to teknikere Morten Bræaa og Anders Lauritzen sig blandt andet af opdateringer af maskiner i forbindelse med visse modelforandringer, og i det hele taget fungerer de som back-up for forhandlerens servicefolk.

- De kan ringe til os, i sæsonerne hele døgnet rundt, hvis der opstår et problem. Så kører de ud, når det er nødvendigt, da det er afgørende, at kunden hurtigst muligt igen kan køre videre, fastslår Asger Jørgensen.

»Mælkerute« med reservedele

Når det gælder reservedele, så har Semler Agro lagre af gængse dele i alle afdelinger, og ekstra lagre i nogle af afdelingerne. Men med maskinforretningens interne »mælkerute« tre gange dagligt mellem de 13 afdelinger landet rundt, er reservedelene altid hurtigt fremme.

- Er det et helt specielt problem, trækker vi på Sverige, hvorfra den kan leveres fra dag til dag. Og skulle det være helt akut, sendes et bud afsted til Linkjöping, hvor der findes et ekstrem stort lager af alle dele til maskinerne gennem årene. Således produceres stadig spidser til de første agerslæb, fortæller salgschefen.

Han understreger dog, at den store stab af servicefolk hos Semler Agro gør, at der i alle landsdele er Väderstad-eksperter, som har stor erfaring og viden om produkterne - og bilen spækket med specialværktøj og dele til både harver og såmaskinerne.

- Det er et stærkt setup, som vi får en flot feedback for fra kunderne. Det er med til at understøtte den stigende markedsandel for vore produkter, som vi med tilfredshed oplever i disse år.

Ny salgssupporter

Väderstad-produkterne indenfor jordbehandling tæller alle typer harver, lige fra discharver, dybdeharver til såbedsharver - i bredder fra tre til 12 meter. Såmaskinerne produceres fra tre til ni meters bredder. Endvidere tæller programmet Tempo eenkornssåmaskinerne fra fire og op til 24 rækker til såning af blandt andet majs, raps, roer, spinat og andre specialafgrøder.

- I salgssituationer deltager vi gerne sammen med forhandlerens salgskonsulent med råd og vejledning om det rette produkt og dets opbygning. Desuden tager vi os af marketing og demonstrationer, nævner salgschefen, der her i april har fået en kollega.

Det er Klaus Poulsen, der som salgssupporter hjælper med opgaverne i forbindelse med det stigende aktivitetsniveau i salgsafdelingen.

- Kig gerne ind

Ligesom Asger Jørgensen er han fynbo. Klaus Poulsen er opvokset på en østfynsk kvæggård og er udlært landbrugsmaskinmekaniker.

Asger Jørgensen er uddannet agrarøkonom, og efter job i landbruget var han 11 år i salgsafdelingen hos Effektivt Landbrug i Langeskov. Derefter fulgte tre år hos Semler Agro Odense, inden han for to år siden blev ansat i Väderstads danske datterselskab.

Med bopælen i Ringe har han med flytningen af kontoret i Herlev til Vissenbjerg fået en kortere køretur på arbejde.

- Det er rigtigt centralt for vore landsdækkende aktiviteter, og samtidig har vi her mulighed for at holde kurser eller kundemøder. I det hele taget er det en fordel at bo et sted, hvor der færdes landmænd, siger salgschefen, som gerne inviterer indenfor på kontoret, hvis der er et spørgsmål eller blot til en snak.