Ifølge branchefolk møder man snart ikke nogen planteavler, der ikke sukker dybt, når snakken går på græsukrudt, lyder det fra area sales manager Lars Kaastrup-Hansen fra Danfoil.
Manageren påpeger, at der primært er tre væsentlige faktor, som har skubbet udfordringen med græsser i den forkerte retning.
- For det første drives landbruget meget mere specialiseret i dag, og enhederne er blevet meget større de seneste 10-15 år. Økonomien har været bedst i vintersæd, og netop denne kultur giver optimale vilkår for opformering af græsukrudt, lyder vurderingen.
Hardi har fokus på innovation og miljø
Færre midler til rådighed
For det andet er paletten af bekæmpelsesmidler ifølge Danfoil svundet så meget ind, at det er tydeligt mærkbart i planteavlen – ligesom der kommer ikke nye midler til.
- Ud af de cirka ti midler, der er godkendt mod græsukrudt i vintersæd, indgår der stadig kun fem forskellige aktivstoffer i dem. Det vil sige, at der slides hårdt på de aktivstoffer, der er til rådighed. Resultatet er, at resistens bliver mere og mere udbredt, påpeger Lars Kaastrup-Hansen og tilføjer:
- For det tredje, så har man manglet kapacitet på sprøjten, og mange har været nødsaget til at køre med dyser, der laver større dråber for at mindske afdriften. Store dråber giver dårligere afsætning og større risiko for at dråberne løber af, især på små græsser.
Sprøjteførerens lavthængende frugt er rettidighed
Tidligere indsats giver øget effekt
Fra Danfiol pointeres det, at der er mange værktøjer, som skal i spil for at løse græsproblemet i vintersæd. Et af dem er dysevalg.
- Vi skal ind på værkstedet og have fundet de gamle flad-dyser frem igen, og så skal vi køre tidligere, end vi gør i dag, fastslår Lars Kaastrup-Hansen.
Forsøg viser ifølge Danfoil betydeligt højere effekt, når man kan ramme græsserne ved 1.-2. bladstadie fremfor 4.-5. bladstadie.
- Der er desværre kun knap fem timer om ugen, hvor det er forsvarligt at køre med de gamle fladdyser, og det giver kapacitetsproblemer, erkender Lars Kaastrup-Hansen.
Tilsat luft kan være en del af løsningen
Og spørgsmålet er derfor, at har man et vintersædsareal på 500 hektar, som kræver en enorm kapacitet – hvad gør man så?
- Man kunne f.eks. tilsætte luft, så får vi muligheden for at styre de små dråber og optimerer afsætningen samt øge kapaciteten med flere sprøjtetimer, nævner han.
Han forklarer slutteligt, at der er kemifirmaer, som mener, de kan klare væselhale med tilladte dosis, hvis blot man rammer tidlig nok, altså ved 1.-2. bladstadie.
- Og det mener vi, at vi kan klare med vores sprøjteteknologi.
Hos Danfoil har man, slutter Lars Kaastrup-Hansen, lavet nogle spændende, interne forsøg på området her i 2021.