De er fyr og flamme
Claus Beske og Gert Hyldgaard mødtes i sin tid på landbrugsskolen. Nu sælger de træpiller, brænde og briketter hos Roskilde Brændesalg.
Der er stadig et pænt forbrug af brænde i Danmark. For nogle år siden viste en undersøgelse fra Danmarks Statistik og EA Energianalyse, at der i 2015 blev brugt 3,85 millioner skovrummeter brænde.
Men det er nok de færreste forhandlere af brænde, der har mødt hinanden under landbrugsuddannelse. Det har Claus Beske og Gert Hyldgaard, der ejer Roskilde Brændesalg.
I løbet af de senere år har de fået mere travlt med salget af brænde, fortæller Gert Hyldgaard.
- Man kan sige, at vi startede stille og roligt op i starten, hvor det mest var noget, vi brugte tid på i fritiden. Da startede vi med selv at gå og fælde træer, men da det så i 90’erne begyndte at tynde ud blandt elmetræer, fik vi efterfølgende kontakt til en, jeg kendte i Jylland, som var begyndt at importere brændetårne, siger Gert Hyldgaard og fortsætter:
- Så forsøgte vi os med det, med at købe et par enkelte læs, og så var vi på en messe i Roskilde i 2005, og der stod vi og solgte en 50-70 paller på en weekend.
Skraldemand og landmand
Det overraskede parret, hvor mange læs, de kunne lange over disken.
- Vi var nok lidt overraskede over det, Men så tænkte vi, at der nok var noget her. Så fortsatte vi med det og fik lavet en hjemmeside. Så havde vi det ved siden af. Jeg var skraldemand i mange år i Greve, og Claus havde sit landbrug. Og sådan kørte det vel frem til 2010.
Roskilde Brændesalg leverer brænde til både private i boliger og til sommerhuse, og det er der flere forskellige årsager til, oplyser Claus Beske.
- Når vi snakker brændeovne og brænde, er det en blanding af hygge, men også et spørgsmål om at spare penge. Men tit tænker jeg, at det handler om at have lidt ekstra hygge, når man skal have varmen via en brændeovn, og det findes en del steder fra Roskilde og ind mod København, siger Claus Beske.
Nye leverancer hver uge
Træet, man sælger hos Roskilde Brændesalg, stammer mestendels fra Østeuropa, forklarer Gert Hyldgaard.
- Meget af vores bøgetræ kommer fra Polen. Men det er primært Østeuropa. Det er meget ovntørret brænde vi gør os i. Vi får løbende nye leverancer hver uge. For vi kan ikke have alt det brænde til at stå og tørre, for eksempel om sommeren. Det vil ikke være muligt for os.
Salget af sommerhuse i Danmark har været stødt stigende under corona-pandemien, og det har naturligvis øget markedet for salg af brænde til brændeovne, men også hos Roskilde Brændesalg har man mærket, at det er blevet dyrere at få varmen i løbet af den seneste tid.
Prisstigning på 30 procent
- For noget tid siden begyndte man at snakke om, at der var leveringsproblemer, og at priserne ville stige. Og det er så også det, vi har oplevet. Det er blevet dyrere, siger Claus Beske og fortsætter:
- Vi snakker vel om en prisstigning på 30 procent. Men elpriserne er jo også steget, og det har kostet, hvis man for eksempel har varmepumpe.
Han håber, at der vil komme en normalisering af prisniveauet i løbet af 2022.
- Vi håber, at priserne kommer lidt ned igen. Også for forbrugernes skyld. Vi vil gerne vækste, så vi har gjort nogle ting, blandt andet ved at få en ny opdateret hjemmeside, siger Gert Hyldgaard.
Faste kunder i Nordsjælland
Mens mange af Roskilde Brændesalgs faste kunder er bosiddende fra København og op mod Helsingør, har firmaet også mulighed for at levere overalt i Danmark. Det gør sig blandt andet gældende for løse træpiller, og netop det kan det give god mening at investere i som landmand, mener Gert Hyldgaard.
- Det giver god mening i forhold til landmænd, der kan have en silo stående, og have træpiller i den. Vi kan sørge for, at landmænd kan få leveret løse træpiller til deres fyr. Det er ikke det her pallevare noget. Det er typisk indblæste og løse træpiller, som landmænd vælger, når de handler hos os, siger han, mens Claus Beske tilføjer:
- Vi har haft produktet i et stykke tid, men vi har ikke for alvor fået det ud over rampen endnu. Det er det, vi gerne vil. Vi ser gerne, at handel med landbrug, men også med dem, der bruger løse træpiller, bliver en større del af vores forretning. Det kunne være fritidslandbrug, deltidslandbrug og små landejendomme rundt omkring, der får varme på den måde.
Træpillerne er af mærket TPI Premium, og bliver fremstillet af spåner fra møbelindustrien.