Generationsskiftet blev sikret før tid

Indtil i år havde ejendomsmægleren Evald Borup den indstilling, at et generationsskifte var noget, man kunne vente med at få styr på, til man blev 65. Nu har han alligevel sat gang i processen, inden han har rundet de 60.

– Mit indtryk er, at mange landmænd tænker, at det nok passer meget godt, hvis man som 65-årig får ansat en ung mand, som man så kan få lært op til at overtage bedriften. Og jeg stammer selv fra landbruget, så jeg var ikke klogere og havde også selv skrevet den løsning i min lommebog, fortæller ejendomsmægler Evald Borup, da han tager imod på kontoret ved Skørping syd for Aalborg.

Men stik imod lommebogen tager den 59-årige ejendomsmæglers nye partner, Kristian H. Kristensen også imod.

Pr. 1. september overtog han halvdelen af firmaet, som nu hedder Ejendomsmæglerfirmaet Evald Borup I/S. Mens Evald Borup fortsat har base ved Skørping, får Kristian H. Kristensen kontor i Pandrup. Planen er, at han over de næste 8-10 år skal overtage virksomheden helt.

 

Lyn fra en klar himmel

Det var et sammenfald af flere omstændigheder, der gjorde, at generationsskifte allerede nu blev et tema for Evald Borup.

- Jeg mistede desværre en nær kammerat i det tidlige forår, og han havde ikke snakket noget generationsskifte igennem. Derfor stod jeg sammen med enken pludselig med en fuldmagt til at drive hans industrivirksomhed videre. Det var en omtåget periode, og det gik op for mig, hvordan et firma, man har bygget op over mange år, pludselig kan være svært at styre uden en »kvalificeret kaptajn« ved roret, hvis der sker noget uventet, fortæller Evald Borup.

Samtidig havde 40-årige Kristian H. Kristensen gennem længere tid gået og overvejet sit næste skridt i karrieren, hvor han de sidste 11 år havde været ansat hos landbrugsmægleren Nybolig Berg Risager.

- Jeg havde gået med tanken om at blive selvstændig i nogle år, og havde nogle forskellige muligheder oppe at vende; Der var muligheden for at selv at starte noget op fra bunden, jeg kunne presse på hos min daværende arbejdsgiver for at blive en del af noget eller jeg kunne finde et andet sted, hvor der var mulighed for gå ind i et partnerskab, fortæller Kristian H. Kristensen, der altså endte med den sidste mulighed.

- Jeg er stødt på Evald mange gange i løbet af årene, og det har altid været en god oplevelse. Samtidig var det også en mulighed for at blive en del af en velkørende forretning, fortæller han.

 

Rykker fra dag 1

Derfor var han også klar i spyttet, da han kontaktede Evald Borup for at høre om mulighederne for at blive medejer.

- Jeg troede egentlig bare, han i første omgang ville ansættes, men han var fast besluttede på, at han ville være en del af et I/S. Så kørte vi en lang tur sammen og blev enige om vilkårene, og vi endte altså med at få alle ender til at mødes, siger Evald Borup, der ser klare fordele ved det generationsskifte, som nu er blevet sparket i gang.

- At få en erfaren mand ind i stedet for én, der først skal læres op, betyder, at vi fra dage 1, rykker lige hårdt på hver sin hammel. Det betyder, at vi også bruger det nye partnerskab til at udvikle virksomheden. Man kan lidt sammenligne det med en landmand, der får lagt 200 hektar mere til bedriften. Eller som vi plejer at forklare det ude på gårdene: Nu køre vi med to mejetærskere, men hælder kornet i den samme silo, siger Evald Borup.

- Og hvor oplæring af en helt grøn mægler ville have betydet, at jeg fortsat selv ville sætte kursen alene, giver det nogle nye inputs at have fået Kristian ind. Han har sine egne erfaringer at trække på og sin egen mening om tingene.

Hvor mange flere salg partnerskabet skal give firmaet, vil han dog ikke spå om. For efter 17 år som selvstændig ejendomsmægler har han efterhånden lært, at man ikke kan budgettere med om, der skal sælges 20 eller 40 gårde i løbet af den kommende år.

- Der er så mange faktorer, der spiller ind, at det er umuligt at lægge budgetter. Derfor er vores mål heller ikke et bestemt antal salg, men at vi skal være nordjydernes foretrukne landbrugsmægler, fastslår han.

 

Solidt fundament

Mens han af hensyn til genkendelsen af firmanavnet må leve med, at starten som selvstændig bliver under en anden mands navn, glæder Kristian H. Kristensen sig over at have fået et godt solidt fundament at bygge videre på i stedet for at skulle være startet helt fra bunden.

- I de første år bliver det mig, der får størst glæde af samarbejdet. For selvom mange i forvejen ved hvem jeg er, har Evald bygget et godt brand og en masse goodwill op over de sidste 17 år. Det er meget værd. Om nogle år skulle det så til gengæld gerne være Evald, der får størst fordel af samarbejdet, siger Kristian H. Kristensen, der allerede har været med til at udvide kapaciteten, så der blandt andet er blevet plads til at tage større sager ind, der ligger længere væk end firmaets oprindelige 100 kilometers grænse.

De holder dog begge fast i, at fokus også i fremtiden skal ligge nord for Randers.

- Der skal i hvert fald en vis størrelse til, før det er interessant for os at køre længere end en time væk. Vi plejer at sige, at der skal en hektar mere til pr. ekstra kilometer, vi skal køre væk fra kontoret, siger Evald Borup.

 

Unge på banen med investorer

Mens kapaciteten er udvidet, kan Kristian H. Kristensen sagtens forestille sig flere nye tiltag i virksomheden over de kommende år. En ting står dog fast: Det kommer aldrig til at handle om parcelhuse og sommerhuse.

- Vi er landbrugsmæglere, og det holder vi fast i, siger Kristian H. Kristensen, der ser positive takter for landbrugssalget de kommende år – blandt andet i form af nye ejerkonstellationer.

- En gennemsnitlig »ung, nyetableret landmand« har de seneste år har været 40-42 år, men den seneste tid har vi set en stigende tendens til, at de 30-årige igen melder sig på banen – ofte med en medinvestor, der gør overtagelsen mulig, fortæller han.

 

Tryghed

Også Evald Borup føler, at det i dag er sjovere at være landbrugsmægler end det var for år tilbage, og ser frem til at fejre sin 60 års fødselsdag i et landbrugsmæglermarked, man kan tjene penge på.

- Vi har i hvert fald en forretning, hvor det går godt. Meget bedre end, da min søn slog på glasset til min 50 års fødselsdag, for at sige, at det havde været et helt særligt år. Ikke fordi, jeg fyldte rundt, men fordi han havde tjent dobbelt så meget som mig, selvom han var på SU, griner han.

- Men som sagt er det umuligt at spå eller budgettere med, hvordan tingene ser ud næste år. For os gælder det bare om at være klar og gå til tingene med en positiv indstilling. Det er den vigtigste egenskab som ejendomsmægler, fastslår Evald Borup, der med sit partnerskab med Kristian H. Kristensen, føler at det er blevet endnu lettere at se positivt på tingene.

- Først og fremmest passer vi bare godt sammen. Jeg er i hvert fald endnu ikke stødt på noget ved Kristian, hvor jeg har tænkt »åh nej, det bliver svært at arbejde med det her«, og samtidig giver det bare noget tryghed, at jeg ved, at der er nogen til at køre tingene videre, hvis der skulle ske mig noget.

Læs også