bannerPos

Barkbiller koster skovejere kassen

Billeangreb ses ofte som døde træer i randen af nålebevoksninger. Der ses små indflyvningshuller i træerne. Skovdyrkerne opfordrer til at holde godt øje med angreb. Foto: Jens Mathiasen, Skovdyrkerne

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
18-09-2020 21:12
Skovbruget i Centraleuropa er hårdt ramt af billeangreb og oplever store tab. Skovdyrkerne opfordrer danske skovejere til at holde godt øje med angreb i bevoksningerne.

Barkbiller har i de seneste år hærget Centraleuropa. Det fortsætter også i år og giver tab og problemer for især tysk, tjekkisk og østrigsk skovbrug.

Angrebene i Europa startede i 2017, men tog for alvor fart med tørken i 2018. Alene i Tyskland blev næsten 36 millioner kubikmeter træ beskadiget i 2018. Det tal blev fordoblet i 2019. Skaderne gav store udfordringer for afsætning og oparbejdning af det beskadigede træ.

- Indtil videre har afsætningsproblemerne holdt sig til nærområderne. Men fortsætter angrebet i de kommende år, kan intet dog udelukkes, siger skovfoged Casper Pleidrup, Skovdyrkerne Midt.

I 2020 er skaderne i Tyskland foreløbig opgjort til 55 millioner kubikmeter. Det tal forventes at stige til mindst sidste års niveau.

Ingen gevinst ved at vente

I betragtning af situationen i Centraleuropa er priserne på tømmer fortsat stabile i Danmark. Priserne ligger på et pænt niveau historisk set. Det fortsætter også i dette efterår.

- Situationen i Centraleuropa kommer med al sandsynlighed til at strække sig over en årrække, og vi forventer derfor ikke store prisændringer i de kommende år, lyder vurderingen.

- Som skovejer skal man derfor ikke forvente at opnå højere priser for sit træ ved at vente. Man bør derfor hellere vurdere bevoksningens nuværende tilvækst og stabilitet og inddrage risici som billeangreb og stormfald i sin beslutningsproces, når man overvejer at afdrive hugstmodne bevoksninger, råder Casper Pleidrup.

Sluppet nådigt herhjemme

Han understreger, at de danske bevoksninger ikke er så hårdt ramt.

- Vi har endnu ikke set alvorlige angreb i Danmark. Men som skovejer er det vigtigt, at du fortsat holder godt øje med dine bevoksninger og reagerer, hvis der konstateres barkbiller, lyder rådet fra skovfoged Casper Pleidrup.

Generelt oplever Skovdyrkerne, at mange skovejere har fokus på problemet. Mange har skovet og fjernet billetræer og angrebne skov-rande, inden barkbillernes første flyvning.

Derudover lyder anbefalingen, at man fjerner angrebne rødgran, efter at forårsflyvningen er overstået. På den måde opnår man, at træerne har virket som fangtræer.

Casper Pleidrup understreger, at han og skovfoged-kollegerne hos Skovdyrkernegerne hjælper med råd og sparring i forhold til markedsmæssige og skovbrugsfaglige vurderinger.

Nu kan du registrere overdragelser af betalingsrettigheder

Du kan nu se betalingsrettighedernes foreløbige værdi for 2021 og registrere overdragelser af betalingsrettigheder med henblik på støtteudbetalingen 2021.

Ny partner med i samarbejde om lukkede påfyldningssystemer for sprøjtemidler

Fem førende virksomheder i landbrugssektoren Adama, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm og Syngenta får følgeskab af endnu en partner. Certis Europe har således tilsluttet sig samarbejdet om at introducere easyconnect CTS på det europæiske marked i 2021/22, i blandt andet Danmark.

Svineproducenter støtter chauffører efter trusler om transportstrejke

Danske dyretransportchauffører truer med at iværksætte en landsomfattende strejke fra onsdag, hvis de nuværende regler, der indebærer bøder i 10-15.000 kroners klassen, ikke bliver lavet om. Nu får chaufførerne støtte af Danske Svineproducenter.

Valtra får sit eget Farming Simulator League-hold

Valtra træder ind i esports verdenen ved at lancere sit eget hold i den kommende FSL-sæson, der starter i slutningen af november 2020. Holdet består af seks spillere, der allerede har bevist sit høje niveau i konkurrencen, hvoraf tre af spillerne rangerer som nummer to i sidste FSL-sæsonfinaler.

Skiold Landmeco får Patent Nords Innovationspris 2020

Innovationsprisen, der uddeleles af Patent Nord, går i 2020 til Skiold Landmeco.

Voldsom udbudspukkel på slagterier påvirker tysk notering

Den tyske notering for smågrise, Nord-West-noteringen er heller ikke i denne uge ændret. Noteringen er derfor stadig på 27 euro, mens noteringen for 8-kilos grise også er uændret på 17,50 euro.

Tredobling af puljer sender 500 mio. kroner ud til nye miljøvenlige stalde i 2020

Tilskuddet til nye og mere miljøvenlige slagtesvine- og kvægstalde i 2020 tredobles. Oprindeligt var det 85 millioner kroner i hver pulje. Nu er der 250 millioner kroner til hver pulje.

DR: Sådan har corona muligvis spredt sig mellem minkfarme

Coronasmitten har spredt sig som en løbeild blandt de nordjyske minkfarme de seneste måneder, men nu kan man være kommet et lille skridt nærmere, hvordan smitten har bredt sig.

Online-viden direkte til gården erstatter kvægkongres i 2021

Landbrug & Fødevarers Sektorbestyrelse for kvæg har med tungt hjerte konkluderet, at det ikke er muligt at planlægge og afholde Kvægkongres næste år.
Side 1 af 1955 (39088 artikler)Prev1234567195319541955Next