»Høst af græs til udvinding af protein«.

Sådan lød en opgave til en række elever, der skulle komme med løsningsforslag til fremtidens nye græsmaskine. Der var listet en række krav op, som maskinen skulle opfylde. Blandt andet skulle behandlingen af græsset være nænsom, der skulle være god jordfølgeevne og et minimum til høstekapaciteten. 

Kverneland besøgte JU Århus i december måned, hvor opgaven blev stillet eleverne.

I seks grupper tog de opgaven til sig, og i januar drog alle eleverne af sted til Kerteminde og besøgte Kverneland Group Danmark. Her præsenterede de deres løsningsforslag og fik samtidig en maskingennemgang på fabrikken til stor begejstring for eleverne. 

Krum hals

- Vi har gennem en årrække samarbejdet med JU omkring et innovationsforløb, hvor vi som virksomhed er kommet med en konkret opgave og har bedt eleverne om at komme med deres bud på en løsning. Det er rigtigt rart at se, hvordan eleverne går til opgaven med krum hals og ind imellem ligefrem har svært ved at lægge opgaven fra sig. Det vidner for os om, at eleverne får noget ud af sådan en opgave. At vi så i samme omgang bliver udfordret på vores vanetænkning er kun et kæmpe plus. Især maskinførerelevernes praktiske tilgang giver et værdifuldt indspark i en proces, der ellers ofte ligger i hænderne på en flok ingeniører, siger Mathies Tang-Jensen, produktspecialist i salgsselskabet hos Kverneland.

- Vi ønsker at have et tæt samarbejde med undervisningsinstitutioner, da de studerende har meget værdifuldt at byde på for os som virksomhed. Samarbejdet med JU har været givtigt og konstruktivt. Og det har været rart at se den entusiasme, som de studerende har lagt for dagen, for at løse den opgave vi kom med, lyder det fra Peter Waldemar, Technology Development Engineer i Kverneland Group Danmark.

- Vi er glade for det gode samarbejde. Eleverne har taget opgaven til sig og brugt tid på projektet. Det er nødvendigt, at vi arbejder sammen med branchen på denne måde. Det er rigtig positivt, at de har lyst til at bruge tid på os. Vi sætter stor pris på samarbejdet, siger underviser på Landbrugsuddannelsen på JU Århus, Max Fredriksen.

hka