Det amerikanske landbrugsministerium har for første gang godkendt produktion og salg af laboratoriedyrket kød, der er baseret på celler fra kyllinger.
To californiske virksomheder, Upside Foods og Good Meat, vil kunne sælge kylling, der er produceret fra dyreceller fremover.
Det skriver avisen New York Times. Det sker, efter at det amerikanske landbrugsministerium har givet selskaberne tilladelse til at producere og sælge kødet, der er baseret på celler fra kyllinger.
Selvom det sandsynligvis vil tage år, før laboratorieproduceret kød er tilgængeligt i dagligvarebutikker, vil regeringens beslutning på sigt tillade salg på tværs af delstatsgrænserne efter føderale inspektioner.
Godkendelsen markerer et paradigmeskift for virksomheder, der producerer cellebaseret kød samt for forbrugere, der søger alternativer til mere traditionelt opdrættede og slagtede kyllinger.
Fejrer godkendelsen
Både tilhængere af alternative proteiner og Upside Foods og Good Meat fejrer nyheden som afgørende for kødindustrien og fødevaresystemet, da der er voksende bekymring for kødproduktionens miljømæssige påvirkning og dyrenes behandling.
- Denne godkendelse vil fundamentalt ændre, hvordan vi får kød på bordet. Det er et kæmpe skridt fremad mod en mere bæredygtig fremtid – en, der bevarer valgmuligheder og liv, siger dr. Uma Valeti, der er direktør og grundlægger af Upside Foods.
USA bliver det andet land i verden efter Singapore, der autoriserer produktion og salg af laboratoriedyrket kød. Ifølge eksperter kan industriens værdi stige fra omkring 247 millioner dollars i 2022 til 25 milliarder dollars i 2030.
Laboratoriedyrket kød produceres ved at tage celler fra et dyr, som derefter fodres med vand, salt og næringsstoffer. Cellerne formerer sig i store tanke kaldet kultureringsanlæg eller bioreaktorer. Det færdige produkt er i bund og grund hakket kød, der formes til bøffer, pølser eller fileter. Laboratoriedyrket kød indeholder ikke knogler, fjer, næb eller hover og kræver ikke slagtning.
Delte meninger om produktionsform
Tilhængere af laboratoriekød hævder, at produktet medfører bedre resultater for miljøet, fødevaresikkerheden og dyrevelfærden. Men andre er mere skeptiske, blandt andet på grund af videnskabelige og sikkerhedsmæssige risici, og påpeger, at de påståede miljømæssige fordele ikke er bevist.
Der er stadig udfordringer med at øge produktionen til masseforbrug, og produktionen af laboratoriekød er samtidig meget energikrævende.
Desuden har amerikanske landbrugsorganisationer reageret skarpt på udviklingen. De ønsker, at ordet kød udelukkende skal kunne bruges ved salg af produkter, der er skabt via traditionel landbrugsproduktion.
De to selskaber, der har fået godkendt deres laboratoriekød, vil få en stille start på salget. Selskaberne har således indgået aftaler med restauranter i henholdsvis San Francisco, Californien, samt i hovedstaden Washington D. C.