Tirsdag aften sejlede skibet Resilient Africa fra Ukraine ind i rumænsk territorialfarvand, og blev dermed det første skib med korn, der trodsede den russiske blokade i Sortehavet.
Ifølge hjemmesiden MarineTraffic.com er der tale om et tyrkisk-ejet skib, der sejler under den lille østat Palau i Stillethavets flag.
I lasten har skibet 3.000 tons korn, og det er det første korn, som Ukraine har været i stand til at eksportere, siden Rusland opsagde kornaftalen med sin fjende. Ifølge The New York Times tog sejlturen på 85 sømil fra ukrainsk til rumænsk farvand 15 timer.
Ifølge Ukraines minister for Infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, er skibet på vej mod Bosporous-strædet, og dermed Tyrkiet. På det sociale medie X skriver ministeren, at det andet skib, der ankom til den ukrainske havneby Chornomorsk i lørdags, er fyldt med korn, og efter planen skal sejle til Egypten, der er en af de største aftagere af korn fra Ukraine.
Tidligere på måneden kom det frem, at Ukraine i samarbejde med det internationale forsikringsselskab Lloyds ville prøve at få gang i korridoren, og den succesfulde transport af korn fra Resilient Africa kan ses som Ukraines forsøg på at svare igen på de russiske manøvrer.
270.000 tons korn destrueret
Siden starten af krigen har de ukrainske havne i Sortehavet og det Azovske Hav været blokeret af Rusland, og havnene ved Donau er blevet angrebet med missiler og droner. Det ses som et forsøg på at gøre den globale mangel på mad til et våben for at få anerkendelse for annekteringen af de besatte områder.
Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj ser de russiske handlinger som en krigshandling, der vil få betydning fra Afrika til Sydøstasien. Siden Rusland trak sig fra kornaftalen med Ukraine, har russiske angreb på kornfaciliteter betydet, at 270.000 tons korn er blevet destrueret.
Den ukrainske eksport er blevet yderligere presset af, at Ungarn, Polen og Slovakiet har opretholdt et forbud mod import af billigt ukrainsk korn, da det ifølge landene vil slå bunden ud af kornmarkedet her og være skadeligt for landenes egne landbrug.