Mange danskere tilbringer de fleste af deres vågne timer på deres arbejdsplads, og det giver grobund for både op- og nedture. Men nu er der fundament for forsigtig optimisme.

En ny undersøgelse, foretaget af Voxmeter på vegne af Velliv Foreningen, viser nemlig, at antallet af danskere, der har følt sig stressede eller på anden måde haft det psykisk dårligt er faldet fra 39,6 procent til 36,5 procent det sidste år.

Selvom der er sket en positiv udvikling, er mistrivsel stadig et stort problem på danske arbejdspladser, når mere end hver tredje dansker har oplevet det.

- Det er positivt, at udviklingen går i den rigtige retning i forhold til sidste år, hvor vi stod på den anden side af en corona-nedlukning. Det er min fornemmelse, at mange arbejdspladser på baggrund af de store forandringer pandemien fik for manges arbejdsliv, har indset, at trivsel er en uomgængelig faktor for produktivitet og arbejdsglæde. Der er nok blevet større lydhørhed overfor at tale sammen for at forebygge problemer. Så det er vigtigt at mange flere arbejdspladser bliver opmærksom på det, siger Lars Bo Pedersen, chef for mental sundhed og kommunikation hos Velliv Foreningen.

Mental sundhed

Hos Buus Anlægsgartner i Storvorde ved Aalborg er det vigtigt at være i fysisk god form for at kunne udføre sit arbejde. Derfor har de altid haft fokus på fysisk sundhed. Men efter corona har virksomheden oplevet stigende sygefravær, og det fik dem til at åbne op for snakken om mental sundhed.

- Efter corona oplevede vi, at sygefraværet steg meget. Vi har talt med medarbejdere om det, og er nået frem til, at det sommetider er hovedet, der ikke kan følge med. Vi vil gerne have en snak om, at det er okay at ringe og sige, at det ikke går så godt. Det skal være lige så normalt som at sige, at man har ondt i ryggen. Det er den kultur, vi vil arbejde os frem mod, siger Brian Østergaard, der er projektleder hos Buus Anlægsgartner.