LDM: Arla-retssag bliver trukket unødigt i langdrag
Hos LDM er man utilfreds med, at retten i næste måned skal tage stilling til, om fem Arla-repræsentanter, der har stævnet selskabet, overhovedet har retlig interesse i sagen.

LDM-formand Kjartan Poulsen skriver i LDM Ugenyt, at Arla trækker retssagen i langdrag. Arkivfoto
Arla forsøger udmattelse som strategi.
Det mener LDM, der den 13. august tørner sammen med Arla i Retten i Aarhus. Fem medlemmer af Arlas repræsentantskab, der har producentforeningen i ryggen, har således stævnet selskabet, da de savner dokumentation for, at blandt andet mejeriets tildeling af et tidligere tillæg til svenske mælkeproducenter var i overensstemmelse med selskabets vedtægt.
Den dokumentation har de fem og LDM ikke kunnet få.
Sagen kommer dog, til stor utilfredshed for LDM, først til at handle om, hvorvidt de fem repræsentantskabsmedlemmer har såkaldt retlig interesse i sagen. Det meddeler LDM i et nyhedsbrev.
- Dermed bliver sagen trukket i yderligere langdrag, lyder det fra LDM i ugebrevet, der er underskrevet af formanden Kjartan Poulsen.
Har ret til indsigt
I LDM-ugebrevet lyder det, at 13. august i stedet kunne være blevet brugt til at få afgjort netop det, som sagen handler om. Nemlig hvorvidt de fem har ret til indsigt i bestyrelsens principper og vedtagelser.
- LDM har ikke mødt en eneste med indsigt i andelsret, som benægter ejernes ret til indsigt, det være sig professorer, andelsforskere eller advokater. Det er uforståeligt, at Arla fastholder, at ejerne ikke har ret til indsigt. Det er en ret, som enhver ejer har i Danmark, lyder det i ugebrevet, der fortsætter:
- Arla forsøger tilsyneladende at blande afregningsprincipper og forretningshensyn. I princippet ændrer det ikke på retten til indsigt, men de fem er udelukkende interesserede i at få fremlagt materiale, som beviser, at grundlaget er i orden, at alle andelshavere behandles ens og at alle tillæg finansieres af øget indtjening på den indvejede mælk og kun dækker producenternes meromkostninger.
Arla har gentagne gange afvist kritikken fra LDM.
Bestyrelsesmedlem i Arla, Steen Nørgaard Madsen, har tidligere udtalt til Effektivt Landbrug, at han »slet ikke« er i tvivl om, at bestyrelsen kan fastsætte tillæg og fradrag, og at de overordnede retningslinjer kan findes frem i referater fra repræsentantskabsmøder »over årene«.