Hvis FarmDroid selv skal give et bud på den eksplosive stigning i efterspørgslen på selskabets robot, så skyldes det, at robotterne passer sig selv, bruger minimal energi og leverer resultater, der er overbevisende.

Der er to forklaringer på det lave energi-forbrug: For de første går redskaberne ikke ret dybt ned i jorden. For det andet kører robotten relativt langsomt.

- Det betyder jo ikke noget, at den kører langsomt, når den arbejder længe nok. Når den arbejder så mange timer i døgnet, bliver den jo pludselig meget effektiv, sammenlignet med andre redskaber, forklarer medstifter af FarmDroid, Kristian Warming, og tilføjer:

- Når det kommer til prisen på robotten, har vi hele tiden haft den tilgang, at det ikke måtte være for dyrt for landmanden. Vi vil gøre robotteknologi tilgængelig for landmænd, og det betyder selvfølgelig også, at vi skal være konkurrencedygtige på prisen.

Kan betale sig

- Afhængig af landmandens normale omkostninger til renholdelse af marken, har vi set eksempler på, at robotten har tjent sig selv hjem på under to år. Vi har også kunder, der har reduceret deres omkostninger til manuel lugning betragteligt. For eksempel en kunde i Tyskland, der brugte 300 timers manuel arbejdskraft pr. hektar på at luge persille – han regner nu med kun at bruge 20 timer pr. hektar, fortsætter Kristian Warming.

Den gennemgående idé med robotten har siden begyndelsen i 2011 været at placere frøet meget præcist og så lade robotten huske, hvor frøet ligger. Når den så skal luge, luger den lige så forsigtigt uden om den spirende plante.

Fremdriften sker med el-motorer, der forsynes med strøm fra solceller monteret over robotten. Det er nok til, at den de fleste dage kan holde sig selv i gang 24 timer i døgnet.

Business