Siden begyndelsen af året, har vi her på LandbrugFyn fulgt en række af unge mennesker, der alle har taget uddannelsen som faglært landmand. I denne uge er vi nået til Benjamin Sørensen, der siden juni sidste år har arbejdet hos Højlundsgaard Maskinstation i Ellerup. Et arbejde han er glad for, hvor han føler sig værdsat og konstant lærer nyt.

- Jeg kan mærke, at det er meget vigtigt for mig, at den arbejdsindsats jeg leverer, bliver bemærket og værdsat, siger han med et lille tilbageholdende smil, mens han skænker kaffen op.

Der er noget ved Benjamin Sørensen, der ikke lige er til at greje. Umiddelbart er han ikke den gængse landmand, der altid har vidst, hvad han skulle være, og siden han kunne sige ordet »traktor«, er gået efter sin drøm. Faktisk virker det som om, han stadig drømmer og leder efter netop sin vej – og i en alder af 24 år, så er det vel også ok.

 

Højlundsgaard Maskinstation leverer en bred vifte af arbejdsopgaver. Alt fra de helt traditionelle landbrugsopgaver i marken, til støbning af fundameter, nedbrydning, metalarbejde samt diverse entrepriser på Fjernvarme Fyn.

Højlundsgaard Maskinstation leverer en bred vifte af arbejdsopgaver. Alt fra de helt traditionelle landbrugsopgaver i marken, til støbning af fundameter, nedbrydning, metalarbejde samt diverse entrepriser på Fjernvarme Fyn.

Forsætter med at lære

- Jeg vil gerne hele tiden blive dygtigere. Hele tiden lære nyt. Risikoen er nok, at jeg aldrig finder helt ro. Aldrig falder helt til.

- Når det er sagt, så er det her på Højlundsgaard Maskinstation, at jeg har haft det bedst meget længe. Her bliver jeg smidt ud i mange forskellige opgaver, og nyder det, understreger Benjamin Sørensen der inden interviewet har tilbragt hele dagen på Fjernvarme Fyn, med alt lige fra maskinreparationer til diverse entrepriser, der ligger under Højlundsgaard Maskinstation.

- Vi er helt vildt brede her på ejendommen. Den anden dag var jeg i Gislev og støbe fundamenter og bryde loft, væg og andet inventar ned gennem en af de mange forskellige opgaver, vi varetager, der ikke omhandler landbrug. Da Arne, der ejer maskinstationen, er uddannet smed, laver vi også en del metalarbejde selv. Vi har mange opgaver og det er lige mig, siger han.

Anders Bech gjorde udfaldet

Benjamin Sørensen troede oprindeligt, at han skulle være mekaniker, og var derfor også i praktik som en sådan, da han gik i 9. klasse.

- Jeg kan stadig godt lide maskindelen, men jeg fandt ud af, at jeg ikke lige kunne se mig selv på et mekanikerværksted, da jeg blev fanget af solen og arbejdet udenfor hver gang, porten blev åbnet, og den friske luft strømmede ind i det mørke værksted.

Vendepunktet blev en ansættelse som arbejdsdreng hos Anders Bech og Dorrit Kjøller, Aagaarde Landbrug i Ejlskov.

- Der havde jeg det virkelig sjovt. Jeg kalkede vægge, kørte traktor, passede grise, vaskede stald. Jeg kørte korn væk, var ude at harve. Gik til hånde, hvor der var behov, og der blev forventet noget af mig. Der fik jeg blod på tanden i forhold til at uddanne mig som landmand, fortæller Benjamin Sørensen og fremhæver det unikke i at se solen stå op og gå ned igen uden at føle, at dagen har været lang.

 

Benjamin Sørensen troede i begyndelsen, at han skulle uddanne sig til mekaniker. Den tanker blev afløst af lysten til at blive landmand. En lyst der blev næret hos Anders Bech og Dorrit Kjøller i Ejlskov, hvor Benjamin var ansat som arbejdsdreng.

Benjamin Sørensen troede i begyndelsen, at han skulle uddanne sig til mekaniker. Den tanker blev afløst af lysten til at blive landmand. En lyst der blev næret hos Anders Bech og Dorrit Kjøller i Ejlskov, hvor Benjamin var ansat som arbejdsdreng.

Tilbage på skolen

Efter han i 2017 blev uddannet faglært landmand, har han været ansat på blandt andet en svineejendom på Nordfyn og arbejdet i Australien med både høst af vindruer og korn og pasning af får og kvæg, inden han hjemme igen tog produktionslederuddannelsen.

- Det gjorde jeg for at tage næste skridt og for at snuse til lederskab. Derved lærer man sig selv bedre at kende og får et bredere syn på økonomien bag en virksomhed, så jeg synes, at det er et godt halvt år at bruge på skolen, understreger Benjamin Sørensen og påpeger, at især økonomidelen efter hans mening, kan være lidt tung at komme igennem.

- Men det lønner sig at hænge i. Det gavner senere og giver en mulighed for et bedre indblik i den virksomhed, man ansættes i.

I tvivl om sit valg

Undervejs i sit arbejdsliv har Benjamin Sørensen et par gange været i tvivl om, hvorvidt han har valgt rigtigt i forhold til uddannelse.

- Jeg havde en periode et par år efter, jeg var færdig som faglært landmand, hvor jeg virkelig var usikker på, om jeg skulle fortsætte inden for landbruget. Jeg syntes, jeg arbejdede hårdt, og det kan da godt være, at lønnen kom hver måned, men jeg følte mig ikke værdsat. Der blev sjældent udvist taknemmelighed over den ekstra indsats og det manglede jeg. Jeg manglede gode snakke og åbenhed. Jeg passede mit arbejde – og passede mig selv. Det trivedes jeg ikke rigtigt med.

Benjamin Sørensen sender et lidt spørgende blik. Han er usikker på, hvorvidt det er interessant for artiklen. Men efter lidt vurdering frem og tilbage bliver vi enige om, at der nok er flere, der har oplevet den usikkerhed, og vil have godt af at læse, at de ikke er de eneste i verden, der ikke er helt sikre i deres valg.

 

Om få uger skal Benjamin Sørensen i gang med såarbejdet. - Det skal lige tørre op, siger han og understreger, at han glæder sig.

Om få uger skal Benjamin Sørensen i gang med såarbejdet. - Det skal lige tørre op, siger han og understreger, at han glæder sig.

God til mange ting

- Det sjove er, at heller ikke her, er jeg den klassiske maskinstationsmand. Men Arne, der ejer stedet, går meget op i, at vi udvikler os. Så her får jeg alsidighed og spillerum. Lidt lige som hos Anders og Dorrit i Ejlskov for en del år siden. Det er mig, de sætter ind, hvor der er behov for en, der kan lide et varieret arbejde, smiler Benjamin Sørensen og sænker skuldrene uden selv at bemærke det.

- Jeg kan godt lide at være god til mange ting. Jeg vil gerne levere en høj kvalitet og føle, at min arbejdsgiver eller vores kunder er tilfredse med det arbejde, jeg leverer, uanset om det er at støbe et gulv, transportere halm med lastbil eller indstille såmaskinen præcist og korrekt. Jeg kan godt lide at have ansvar og tillid – jeg kan godt lide mit arbejde her på Højlundsgaard.

- Når det er sagt, så er tanken om at starte sit eget CVR-nummer ikke usandsynlig. En mindre virksomhed, hvor jeg har mulighed for at arbejde i egen baner eller levere min del til et større projekt i samarbejde med andre. Det kunne jeg godt tænke mig med tiden, slutter Benjamin Sørensen.

Business