Brødr. Ewers på Fyn: Fordoblet mængde korn

Grovvarevirksomheden har nu tre kornmodtagelser på Fyn med overtagelse af anlægget i Kattebjerg ved Bogense. Det har været en udpræget succes, fastslår den daglige leder hos Ewers.

Næsten dobbelt så meget korn.

Således lyder meldingen fra grovvarevirksomheden Brødr. Ewers A/S om kornindvejningen efter den netop overstående fynske høst. Årsager: Et rekordstort udbytte på markerne, og en betragtelig tilgang af kunder til de nu tre fynske kornmodtagelser hos Ewers.

- Vi har fået rigtig meget korn ind direkte fra landmændene. Det skyldes nok især vores nærhed til landbruget, som ikke mindst er blevet udbygget på Nordfyn med købet af den tidligere FAF-afdeling i Kattebjerg, fortæller den daglige leder for Ewers på Fyn, Henning Møllemose Hansen.

Ikke mindre end 7.000 tons er blevet indvejet i Kattebjerg, hvor de tidligere ejer af anlægget, mælkeproducenterne Berit og Arne Dahl, har været ansat til at ekspedere de hidtidige og mange nye kunder.

- Det har været en udpræget succes. Vi har fået meget mere ind end forventet. Det har fungeret fantastisk med ægteparret, som har ydet en stor indsats på stedet, som de i sagens natur er godt kendt med.

 

Korn til maskinstation

Det samme gælder hos Højlundsgaard Maskinstation ved Gudbjerg, hvor indehaver Arne Durk van der Veen og hans folk modtager korn over stedets brovægt og lagrer det i halmladerne, indtil det afhentes til foderfabrikken i Aabenraa.

Det er fire år siden, at Ewers indgik aftalen om kornmodtagelsen i maskinstationens faciliteter, og også her beretter Henning Møllemose Hansen om en stor fremgang.

- Højlundsgaard kan yde samme service som på vores afdelinger. Derfor kommer flere og flere landmænd med deres korn dernede.

To nye siloer

I det daglige har den erfarne grovvaremand sammen med fire sælgere og produktchef Niels Andersen base på Ewers’ fynske hovedafdeling i Birkum. Sidstnævnte, der har bopæl i Odense, dog kun to-dage ugentligt og resten på foderfabrikken i det sønderjyske.

Også i Birkum har den rekordstore høst sat sit præg. Ikke alene er de to nye Almas amerikanersiloer med hver plads til 5.000 tons fyldt til bristepunktet. Med henholdsvis foderhvede og årets største maltbygsort, Laureate. Også lagerhallen er fyldt med 3.500 tons raps, og på den store plads ligger kæmpestakke opdelt med de øvrige forskellige kornafgrøder.

- I siloerne belufter vi kornet, der i hedebølgen er høstet meget varmt. Heldigvis hjælper de trods alt lidt køligere nætter med at bringe temperaturen nedad mod de 10 grader i stakkene, inden kornet fragtes videre til salg til oparbejdning, forklarer Henning Møllemose Hansen på en af årets sidste, men samtidig kalendermæssigt fortsat tidlige høstdage.

Nem høst uden stress

Han vurderer, at den fynske høst generelt ligger 15-20 procent over et normalår, og derfor har det været en hektisk høst på Ewers-afdelingerne.

- Vi startede med vinterbyg allerede den 9. juli, og med det tørre vejr har den ene afgrøde efterfulgt den anden. Det har været en nem høst, uden der har været stress på. Vi har åbent, når landmændene har brug for det. Derfor har der været kornmodtagelse hver eneste dag, og nogle dage indtil tæt ved midnat.

Kun enkelte partier har skulle tørres, og er derfor kørt direkte til Ewers-tørrerierne i Sønderjylland. Resten er leveret tørt, som tilfældet med 15,5 tons Planet maltbyg fra Peter Skov Johansen fra Refsvindinge, som Henning Møllemose Hansen lige ekspederer, mens avisens udsendte er på besøg. Prøveudtagningen viser et vandindhold på 13,4 procent.

Sparer fragt

- Rigtig mange landmænd kører deres eget korn direkte fra marken til os i de stadig større vogne. Kornet er jo alligevel på vognen, og så spares der på fragten, som er blevet dyrene med de høje energipriser.

Den daglige leder, der har ikke mindre end 45 fynske høste bag sig i branchen, nævner, at prisen i år har været 6 kroner pr. 100 kg korn ved afhentning hos landmanden og yderligere tillæg på 3,50 kroner ved sugebil eller læsning med kran.

- Afstanden betyder ikke det store i forhold til at spare omkostninger og udnytte vognparken, vurderer Henning Møllemose Hansen og fortæller, at der til Birkum-anlægget i denne høst er tilkørt korn helt fra Horne, Hårby og andre steder langvejs fra.

Brødr. Ewers A/S

Virksomheden

Stiftet i 1848 i Sønderborg. Ejes af brødrene Claus og Hans Otto Ewers, der er femte generation i virksomheden

Lagerkapaciteten er over 200.000 tons, og tre fabrikker har en årlig foderproduktion på cirka 300.000 tons

Afdelinger over hele landet. 170 medarbejdere

Ewers på Fyn

Hovedafdeling i Birkum (fem medarbejdere og ekstra høstmedarbejder). To amerikanersiloer med plads til i alt 10.000 tons blev taget i brug inden denne høst

Afdeling i Kattebjerg ved Bogense (taget i brug 1. juli i år). De tidligere ejere Berit og Arne Dahl er ansat til kornmodtagelse og lagerarbejde mm

Aftale siden 2018 med Højlundsgaard Maskinstation ved Gudbjerg om kornmodtagelse i høst

Læs også