Asaa Andelsmejeri på vej mod lukning

Efter 132 år er Asaa Andelsmejeri på vej til at indstille produktionen. Det oplyser Mælkeritidende på deres hjemmeside.

Med de seneste stigninger på energi kombineret med rekordhøje afregningspriser tror bestyrer Per Steen Jensen ikke længere på en konkurrencedygtig mælkepris.
Danmarks mindste andelsmejeri, som ligger syd for Sæby i Nordjylland, har de senere år forarbejdet mælken fra fire andelshavere med i alt 4,2 millioner kg mælk årligt. Men nu har tankbilen kørt sidste indsamlingstur.

- Vi har gennem hele vores historie haft to primære målsætninger. Vi skal producere god ost, og vi skal kunne matche Arlas afregningspris. Det første har vi altid været gode til med vores håndværksproducerede oste, men i den seneste tid har det knebet med at kunne følge med Arla, som jo har gjort det virkelig flot i de seneste år, lyder det fra mejeribestyreren, Per Steen Jensen, som har oplevet en presset forretningsmodel igennem længere tid.

Af de fire andelshavere stopper én som aktiv mælkeproducent, mens Nørager Mejeri afhenter mælken fra de tre øvrige. Butikken vil fortsat være åben, så de seneste måneders osteproduktion kan sælges.

Markerer jubilæum med ny bog

I år har korthorn-racen 175 års jubilæum i Danmark. Det er tidligere blevet markeret ved Landsskuet, men nu kommer der en ny bog om Lynge-stammen.

Det er tidligere formand for Dansk Korthorn, Frank Møller Fransen, der har skrevet bogen. Han fortæller til Landbrug Nord, at det har taget fire år at lave bogen.

I bogen føres dele af stammens afstamning tilbage til starten af korthornsracens tilblivelse i slutningen af 1700-tallet og frem til særlig to tyre, stb. 43323 Thy Kløv og 43336 Nordthy Haals, der begge er født i 1960'erne.

Bogen er på 456 sider og koster 500 kroner plus forsendelse. Den kan købes via kontakt til Frank Møller Frandsen i Fjerritslev.

Cimbria har en ambition om et salgsrekordår

I år fejrer Cimbria sit 75-års jubilæum, og det sker blandt andet med ambitionen om at gøre jubilæumsåret til et salgsrekordår på baggrund af en endnu mere målrettet salgsstrategi:

- Der er til stadighed behov for vores kernekompetencer på verdensmarkedet. Vores løsninger bidrager til to meget aktuelle og vigtige områder – optimering af landmandens udbytte fra de opdyrkede arealer gennem udbredelsen af højkvalitets-såsæd samt reducering af råvarespild i alle håndterings- og forarbejdningsprocesser, efter kornet er høstet, forklarer økonomidirektør Christian Andersen fra Cimbrias hovedsæde i Thisted og fortsætter:

- Kunderne er på udkig efter løsninger, der kan minimere tab af råvarer kombineret med en stabil og uafbrudt drift af anlæggene. Kravene til mere bæredygtige, integrerede og intelligente løsninger bliver stadig vigtigere for både investorer og kunder, og udviklingen af sådanne løsninger forudsætter naturligvis et solidt kundefokus og en dyb forståelse for deres behov. 

I 2016 blev Cimbria en del af den globale koncern AGCO Corporation og har i dag aktiviteter, herunder produktionsfaciliteter, i Danmark, Italien, Tjekkiet og Østrig samt forhandlere på alle kontinenter.

Laveste ledighed blandt nyuddannede faglærte i 14 år

De seneste års økonomiske opsving har for alvor bidraget positivt til beskæftigelsen, og det smitter nu af på de nyuddannede, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsen Erhvervsråd.

Særligt hos gruppen af faglærte ses den positive fremgang, hvor andelen af nyuddannede, der var ledige et halvt år efter endt uddannelse er faldet fra 8,7 procent i 2020 til 3,9 procent i 2021. Det er det laveste niveau siden 2008.

- Det går godt for beskæftigelsen i Danmark, og der er rift om de faglærte. Det smitter af på tallene. Ikke siden før finanskrisen har andelen af ledige nyuddannede faglærte været så lav som i 2021, siger Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker og projektchef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Forskerne er enige: Kødkvæg har det bedre end malkekvæg

Forskere i dyrevelfærd er enige i, at malkekvæg har det dårligere end kødkvæg. Det viser et nyt internationalt studie fra Københavns Universitet. 

- Vi håber, at resultaterne af studiet kan bidrage til et mere bæredygtigt og ansvarligt fødevareforbrug, siger postdoc Roi Mandel Briefer fra Københavns Universite, der har udført studiet i samarbejde med forskere fra Wageningen Livestock Research, Royal Veterinary College i London, University of Bristol og Humboldt-Universität i Berlin.

Forskerne bad 70 af verdens førende eksperter i kvægvelfærd bedømme dyrevelfærden i de produktioner, der er mest udbredt i deres land.

- Kvæg i almindelige malkekvægbesætninger har ringere velfærd end kvæg i almindelige kødkvægbesætninger. Det strider imod den opfattelse, der har været gængs i mange år, siger Roi Mandel Briefer.

Det er første gang nogensinde, der er forsket i disse opfattelser.

AutoMester planter en ny skov i Aalborg Kommune

Tidligere på efteråret vat AutoMester med til at plante 30.000 træer i Gunderup, der ligger syd for Aalborg. Det er den fjerde skov på 2,5 år, som AutoMester planter i samarbejde med landsorganisationen Plant et Træ.

“Vi vil gerne hjælpe til med at nedbringe vores kunders CO2-aftryk. Derfor har vi indgået et samarbejde med landsorganisationen Plant et Træ,” fortæller Lena Britt Pedersen, der er Marketing Manager i AutoMester. Hun fortsætter: “På den måde er vi med til at bidrage til klimaet men også til mere natur i lokalsamfundet.”

For hver gang kunderne får et serviceeftersyn efter fabrikkens forskrifter på et AutoMester E+ værksted, donerer værkstedskæden samtidig et beløb svarende til ét træ til landsorganisationen Plant et Træ. Derfor er plantningen først og fremmest kundernes fortjeneste, mener AutoMester.

Danmarks første plantebaserede, økologiske messe 

Nogle af Danmarks største plantebaserede aktører står bag, når Øksnehallen i København den 5. og 6. november 2022 slår dørene op for virksomheder – store såvel som små – og anslået 5.000 gæster. 

Det er tre år siden, at Dansk Vegetarisk Forening senest var vært for en messe. Siden har coronapandemien sat en stopper for de storre arrangementer, og Organic Plant Based Expo er derfor ventet med ekstra spænding.

- Messen i 2019 var en kæmpe succes, hvor flere stadeholdere undervurderede efterspørgslen og måtte skaffe ekstra forsyninger og i nogle tilfælde var nødt til at melde tidligt udsolgt. Coronaen var derfor en streg i regningen. Men nu er vi tilbage, siger Dansk Vegetarisk Forenings erhvervschef Mie Nordly.

Messen er denne gang økologisk og er blevet til med støtte fra Fonden for økologisk landbrug. Værdierne bag økologien og det plantebaserede er nært beslægtede med hensyn til både miljø, dyr og sundhed. 

Samtidig er det, hvad angår plantebaserede fødevarer især inden for økologien, at Danmark har en styrkeposition. Man behøver dog ikke være en helt økologisk virksomhed for at blive budt velkommen på Organic Plant Based Expo, så længe de udstillede produkter er økologiske.

Coops kunder har reddet to millioner måltider på fem år

Siden 2017 har kunderne i Coops butikker i Kvickly-SuperBrugsen og Irma kunnet købe og hente de såkaldte lykkeposer med dagens overskudsmad via Too Good To Go-appen.

Det er blevet til i alt to millioner måltider. Dermed er Coop den virksomhed, hvis kunder har reddet flest måltider via »Too Good To Go«.

- Danskerne er blevet meget mere bevidste omkring madspild, siden vi begyndte at arbejde mere systematisk med det for cirka 10 år siden, og interessen for at købe mad, der er ved at løbe på datoen, er kun vokset. Med den nuværende inflationsudvikling forventer vi, at interessen vokser yderligere, siger CSR-direktør i Coop, Signe D. Frese.

Selvom der stadig er for stort madspild i butikkerne, er langt den største andel af fødevarer, som smides ud, hjemme hos forbrugerne selv.

- Vores hjemlige køleskabe fungerer i alt for høj grad som et hospice for fødevarer. Der er et meget stort potentiale  for at spare penge og reducere spild, hvis vi bliver dygtigere til at bruge de varer, vi har derhjemme, inden de bliver for gamle, siger Signe D. Frese.

Derfor lancerer Coop et smart værktøj »Red resterne«, der skal hjælpe kunderne med at få tømt køleskabet for rester. Det kan ved hjælp af kunstig intelligens genere opskrifter med lige netop de ingredienser, som er tilovers derhjemme.

Kunden vælger nemt de råvarer, som er i overskud, eller som nærmer sig udløbsdatoen, og får på den baggrund genereret opskrifter med de valgte ingredienser. 

Enzymer skal gøre grise sundere og mere klimavenlige

Et nyt forsknings- og innovationsprojekt skal udvikle et fodringskoncept, som forbedrer grises mikrobiota, det vil sige de mikroorganismer, der lever i mavetarmkanalen hos grisene. Formålet er at forbedre grisenes sundhed, reducere udledningen af klimagasser samt at forbedre grisenes vækstevne og dermed produktionsøkonomien.

Det er Danisco Animal Nutrition & Health, som er en del af IFF’s Health and Biosciences division, og Aarhus Universitet, som vil udvikle konceptet, og de foreløbige resultater er så lovende, at Innovationsfonden nu har bevilget 14 millioner kroner til formålet.

- Konceptet bygger på, at foderet tilsættes et særligt enzym, som gør, at der frigives såkaldte præbiotiske substrater i mavetarmkanalen hos grisene, forklarer projektleder Charlotte Horsmans Poulsen fra Danisco Animal Nutrition & Health.

Planerne for to naturnationalparker bliver nu til virkelighed

I fremtiden kan besøgende i Almindingen på Bornholm være heldige at opleve både kronvildt og bisoner, når kronhjorte flytter ind, og de europæiske bisoner får mere plads. Samtidig skal heste og kreaturer fremover hjælpe de vildtlevende bestande af kronhjorte med at holde naturen lysåben i Stråsø i Vestjylland.

Sådan lyder nogle af planerne, der skal skabe en vildere og mere dynamisk natur i to af de kommende naturnationalparker, nemlig Naturnationalpark Almindingen og Naturnationalpark Stråsø.

Projektplanerne for de to kommende naturnationalparker har været i offentlig høring, og aftalepartierne bag Natur- og biodiversitetspakken – regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet – har på baggrund af de indkomne høringssvar nu truffet endelig politisk beslutning om planerne. Dermed er der trykket på startknappen til, at det videre arbejde med blandt andet myndighedstilladelser kan gå i gang.

- Vi har fået rigtig mange gode input til, hvad der kan gøre de kommende naturnationalparker endnu mere spændende og tilgængelige. For eksempel har der været et forslag om at lave flere og længere ruter i Almindingen, som er lettilgængelige for for eksempel mennesker med handicap, og det forslag er nu blevet en del af planerne, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Danmark får i de kommende år i alt 15 naturnationalparker, hvor naturen og biodiversiteten har førsteprioritet. Store sammenhængende områder med urørte skove, vådområder og lysåbne arealer til gavn for mange dyr, planter og svampe.


Business