Noter Nord uge 46 -2022
Skovdyrkerne Vestjylland har fået vokseværk
Skovdyrkerforeningen Vestjylland A.M.B.A. har oplevet en stigende bundlinje gennem de seneste par år. Firmaet kommer ud med et samlet resultat på 2,26 millioner kroner for 2022. Forrige år var den på 1,92 millioner kroner. Med hensyn til driften kan det nævnes, at EBITDA ender på 2,92 millioner kroner og har oplevet en stigning i forhold til 2022.
Aktiverne i selskabet er steget i løbet af året og på balancen kan det læses, at aktiverne er gået fra 25,6 millioner kroner til 43,1 millioner kroner i 2022. Egenkapitalen har ikke oplevet nogen signifikant udvikling i 2022 og udgør 22,3 millioner kroner for året. Overskuddet for året forbliver desuden i selskabet, da der ikke er udloddet udbytte i regnskabet.
Smarte køretøjer under hammeren
Lørdag den 19. november afholder Campen Auktioner i Randers en ikke helt almindelig auktion.
Under hammeren kommer knap 100 helt unikke køretøjer - for eksempel en Formel 1 replika Show Car og en Ford Mustang.
Den mest spektakulære bil på auktionen er dog en specialbygget Austin Cooper Mini 850 fra 1966. Den er noget af en sjældenhed – nok den eneste af sin art i verden.
Den lille, røde rappe Austin Cooper Mini 850 er den første lovlige, specialbyggede Austin Mini Cooper med baghjulstræk og en centermotor på 98 hk fra en tidligere tysk registreret Honda motorcykel.
- Sjældent har vi haft en så spændende og opsigtsvækkende, specialbygget bil på auktion. Vi kan også se, at interessen er tårnhøj for køretøjet, så det bliver interessant at følge dets videre rejse, siger administrerende direktør Ane Gyldholm fra Campen Auktioner.
Borgere høres om CO2-lagringer
Energistyrelsen har sat gang i den offentlige høringsproces forud for et udbud af geologisk lagring af CO2.
Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse. Energistyrelsen har udviklet et forslag til, hvordan afgrænsningen af den strategiske miljøvurdering (SMV) for CO2-lagring på land og kystnært kan se ud.
Det er nu muligt for offentligheden at komme med kommentarer og stille spørgsmål til forslaget. Konkret har afgrænsningen til formål at fastlægge miljøvurderingens indhold og detaljeringsgrad for de væsentligste miljøemner, som planen for udbuddet kan påvirke miljømæssigt.
Planen for udbuddet omfatter blandt andet arealerne Thorning og Gassum i midt- og østjylland samt havarelanere Jammerbugt, Lisa og Inez, der ligger i Vesterhavet.
Høringsprocessen kører i seks uger indtil 14. december 2022. Der er også annonceret fire borgermøder om emnet, heraf to i det jyske. Den 16. november foregår det i Viborg, samt 17. nvoember i Hanstholm.
Der kan være økonomi i broccolier under solcellerne
Hvis man har en mark med solceller, kan der være en økonomisk fidus i at dyrke broccoli under dem. Det viser et nyt forsøg, der er omtalt i tidsskriftet Agronomy ifølge okonu.dk.
Udbytterne på marken med solceller var godt nok 20 procent lavere end udbyttet på kontrolmarken uden cellerne, men indtjeningen fra den producerede solenergi var over 10 gange højere end indtjeningen på broccoli, hvilket mere end opvejer den økonomiske omkostning ved et lavere udbytte, skriver mediet.
Samtidig mindsker skyggen fra solcellerne fordampningen af vand fra jorden, hvilket hjælper til med at give broccolien den mørkegrønne farve, der efterspørges fra forbrugerne, uden et betydeligt tab af næringsstoffer, skriver oko.nu.
Derfor flygter planter fra salt
For at undgå salt i jord er planter i stand til at få deres rødder til at skifte retning og vokse væk fra saltholdige områder.
Forskere fra Københavns Universitet har været med til at opdage, hvordan det kan lade sig gøre.
Professor Staffan Persson fra Københavns Universitet har sammen med en international forskergruppe opdaget, at når en plante fornemmer, at der er salt i nærheden, aktiveres stresshormonet ABA (abscisinsyre) i planten. Og dette hormon sætter en mekanisme i planten i gang.
- Planten har altså et stresshormon, som bliver udløst af salt. Og det hormon aktiverer små proteinbaserede rør i cellen, der kaldes cytoskelet, til at omorganisere sig. Denne omorganisering får så de cellulosefibre, der omgiver rodcellerne til at lave en lignende omarrangering, som tvinger roden til at sno sig, så den vokser væk fra saltet, forklarer Staffan Persson.
Opdagelsen kan være med til at afhjælpe det stigende problem, der er globalt med oversaltet landbrugsjord.
Fagfolk kritiserer naturnationalparker i dokumentar
Har opførelsen af 50.000 hektar urørt skov en positiv effekt på biodiversitet og er grundlaget for naturnationalparker etableret på et fuldstændigt grundlag?
Spørgsmål som disse bliver taget under kritisk lup i dokumentarfilmen Eksperimentet – en katastrofe for natur, dyr og klima, som er udgivet af Roberta Film.
I dokumentaren medvirker blandt andet. dyrlæger, en biolog og forst-folk.
- De medvirkende påpeger den manglende evidens for rewildingens positive effekt for biodiversiteten, den kraftige svækkelse af den danske dyrevelfærdslov, at vi skifter skovens klimagevinst ud med øget udledning af CO2, og at Miljøministeriets beslutning om at etablere naturnationalparkerne hviler på et ufuldstændigt og fejlbehæftet grundlag.
- Der er tale om et eksperiment, som man på én gang sætter i værk på nogle af de smukkeste områder i Danmark – områder, som i forvejen har meget høj naturværdi, skriver Roberta Film i en pressmeddelelse.
Filmen kan ses på YouTube.
Hver tredje dansker putter ofte eller altid økologi i kurven
Grøntsager, æg, mejeriprodukter og frugt. Det er de fødevarer, hvor danskerne oftest kigger efter det røde økomærke, når de handler ind.
Det viser en befolkningsundersøgelse som Norstat har gennemført for Landbrug & Fødevarer i maj 2022. Heri svarer 35 procent af de adspurgte, at de ofte eller altid køber økologi, mens 34 procent svarer, at de nogle gange køber økologi.
At der stadigvæk er gang i salget af økologiske fødevarer viser også nyere tal fra Coop. Her er meldingen, at salget af økologiske varer samlet set faldet minimalt, mens økologiske mejerivarer vinder frem i foodservicesektoren.
Det glæder Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer.
- Selv om der er høj inflation og mange forbrugere er økonomisk pressede, så er der fortsat høj loyalitet mod de økologiske varer. Det viser, at har man først truffet et valg om at købe økologisk, så slipper man det ikke bare lige. Mange skærer hellere ned på luksusforbruget og nydelsesmidler, før man skærer ned på de økologiske basisvarer, siger hun.
I undersøgelsen svarer de forbrugere, der ofte køber økologi, at de gerne ville putte flere økologiske varer i indkøbskurven, hvis der kom et større udbud. Det indikerer et stort potentiale for økologien.