- Alle er lige meget værd

Den nu tidligere direktør i Skiold Jyden, Jens Agergaard, fortæller om sit fokus på medarbejderne i sin udvikling af Jyden Bur gennem 15 år.

Afskedsreceptionen er holdt, og der er som sådan ikke mere for Jens Agergaard at gøre på adressen i Bur vest for Holstebro, som det seneste år har været prydet med skilte med teksten »Skiold Jyden«, efter virksomheden Jyden Bur A/S fusionerede med den mangeårige samarbejdspartner i Sæby, Skiold A/S.

Han er nu tidligere direktør og medejer af virksomheden, som han trådte ind i for 15 år siden.

Virksomheden havde på det tidspunkt haft en turbulent tid og var gået fra at være familieejet til at ligge på industrihænder, hvilket havde fået det hele til at gå lidt ned ad bakke.

- Jeg vidste, at virksomheden dengang havde været en veldrevet familievirksomhed, som var unik inden for landbrug, til at være ejet af industrifolk. Men jeg så først, da jeg startede, at virksomheden var slidt og så lidt bedaget ud, fortæller den tidligere direktør, som er udlært værktøjsmager og har en lang karriere bag sig, blandt andet ved Unimerco i Sunds som leder og chef i både ind- og udland.

Samlede virksomheden

Der blev produceret et hav af produkter, og virksomheden havde i en periode måske glemt sin unikke kontakt til landmændene og mistet en retning, fortæller Jens Agergaard.

Han reducerede blandt andet antallet af produkter.

Virksomheden var også, hvad Jens Agergaard kalder en fagforeningsvirksomhed med stor afstand mellem produktionsmedarbejderne og funktionærerne. Derfor var han heller ikke populær, da han indførte fælles frokostpause i kantinen i den vestjyske virksomhed.

- Alle er lige meget værd, og alle har en værdi for virksomheden, ellers er de ikke ansat. Jeg tog en snak med dem alle sammen, og fandt også hurtigt ud af, at nogle faktisk havde nogle kvalifikationer, som slet ikke blev udnyttet, og andre havde lyst til at være et andet sted i virksomheden, fortæller Jens Agergaard.

Øjenåbner

Jens Agergaard samlede medarbejderne og viste dem en lang række tal. De så, hvad det kostede for virksomheden at producere produkterne, hvad de solgte dem til og hvilken betydning, det fik for virksomhedens økonomi, hvis et produkt pludselig tog ti timer længere at lave.

- De blev knyttet til virksomheden på en anden måde og fik en forståelse for, hvorfor netop deres arbejde var vigtigt og hvilke konsekvenser, det kunne have, hvis det for eksempel tog længere tid. Altså igen, at alle har en værdi for virksomheden. Min vigtigste opgave har jo i virkeligheden været at kommunikere, fortæller Jens.

Samtidig var virksomheden begyndt at sende ting til Kina, fordi de kunne producere det billigere og lige så godt.

Jyden Bur blev gjort mere enkel, simpel og standardiseret.

Alt har ikke været en dans på roser. For der har været både op- og nedture – som dengang da økonomien buldrede derudaf, men pludselig blev afløst af finanskrisen, som i særdeleshed ramte virksomheden i Bur.

- Vi gik fra 180 til 40 medarbejdere, fortæller Jens Agergaard.

Verdensførende

Jens Agergaard fortæller, at han måske i gennemsnit har arbejdet 80 timer om ugen.

- Og det er altså et gennemsnit, som betyder, at jeg jo også har arbejdet 120 timer nogle uger. Og nu gider jeg ikke mere, griner Jens Agergaard, som fremadrettet vil passe sine mange bestyrelsesposter og lave lidt konsulentarbejde, hvis virksomheden i Bur ringer.

- Jeg mener det virkelig, når jeg siger, at Skiold Jyden i dag er verdensførende inden for sit felt, siger Jens Agergaard.

teba@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 55 15 87

 

 

- Alle er lige meget værd, og alle har en værdi for virksomheden, ellers er de ikke ansat

Jens Agergaard, tidligere direktør i Skiold Jyden

Læs også