Hos maskinstationen Egekærslund A/S ved Odense nøjes man ikke med at tærske kundernes afgrøder og presse halmen. Nej, man råder også over to mobile Turbodan portionstørrerier, som lejes ud til kunderne i høst.

Den fynske maskinstation investerede for 18 år siden i det første af de to traktordrevne Turbodan mobiltørrerier, et model TD-25 med plads til 25 tons korn ad gangen. Året efter anskaffede man et mere, et TD-15 med plads til 15 tons korn.

- Vi var på jagt efter en fleksibel tørre-løsning, fortæller ejeren af Egekærslund A/S, Kurt Lundsgaard Andersen, og fortsætter:

Lejer tørrerierne ud

- Resultatet blev, at vi anskaffede de to Turbodan mobiltørrerier, som vi har haft stor nytte af lige siden. Ved siden af, at vi lejer tørrerierne ud til vore kunder, anvender vi dem også til at tørre korn fra 500 hektar, som vi selv driver, men de kører mest ude hos kunderne.

- Vores erfaring med disse mobiltørrerier er, at de er rigtig gode til at tørre meget vådt korn, og de kan tørre i al slags vejr, udtaler Kurt Lundsgaard Andersen.

- Vi tørrer også hestebønner og majs. Og som noget mere specielt har vi også prøvet at tørre olivensten, kirsebærsten og rejeskaller med tørrerierne. Desuden lejer vi dem ud til varmebehandling af importeret økologisk korn for at slå skadedyr i kornet ihjel, fortæller han.
Robuste og driftssikre.

- Turbodan mobiltørrerierne er robuste og driftssikre. Derfor kan de holde i mange år og har en høj gensalgsværdi. Men selvfølgelig skal der skiftes nogle sliddele ud undervejs, lyder det fra den fynske maskinstationsmand.

- Vi er godt tilfredse med servicen fra firmaet bag, Turbodan Danmark. Når der er brug for det, rykker de ud, uanset tidspunkt på døgnet, siger Kurt Lundsgaard Andersen.

En anden maskinstation, som har stor nytte af et Turbodan mobiltørreri, er Bramming Maskinstation ved Esbjerg. Her har man siden 2010 haft et model TD-18 tørreri med plads til 18 tons korn ad gangen.

Fleksibilitet i høst

Også Bramming Maskinstation anvender tørreriet til tørring af egne afgrøder. Herudover lejes det ud til kunder, typisk et par hundrede timer pr. sæson.

- Jeg ville nødigt undvære vores Turbodan mobiltørreri. Det giver en god fleksibilitet i høst, siger indehaveren af den vestjyske maskinstation, Hans Holdensen.

- Når vi tørrer vort eget korn, har vi tørreriet stående herhjemme udenfor en kornlade, hvor vi fylder det med en teleskoplæsser. Vi kan tørre et læs på 18 tons ned fra 20 procent til 13-14 procent på fire timer, fortæller han.
Hans Holdensen understreger, at mobiltørreriet er effektivt til at nedtørre meget våde varer.

Tørrer meget vådt korn

- Selv om kornet er ekstremt vådt og måske er helt oppe på 30 procent vand, kan vi sagtens tørre det ned med mobiltørreriet. Så fylder vi det bare halvt op og tørrer noget på det, inden vi fylder helt op, fortæller den vestjyske maskinstationsmand.

- De lodrette snegle kører konstant rundt i afgrøden, så hele læsset tørres ensartet, uanset vandindhold, tilføjer han.

- Når vi tørrer maltbyg og brødrug, kører vi med en temperatur på 100 grader på tørreluften. Og når der er tale om foderkorn, kan vi øge tørrehastigheden ved at køre op på 120 grader, fortæller Hans Holdensen.

100 tons i døgnet

- I en drilsk høst, hvor vi høster meget korn med over 20 procent vand, kan vi sagtens tørre 100 tons ned i døgnet, hvis vi holder tørreriet i gang i døgndrift, fortæller han og fortsætter:

- Sidste år i begyndelsen af december havde vi et parti foderhvede liggende med et vandindhold på cirka 16 procent, altså lige i overkanten. Det blæste vi igennem med kold luft i mobiltørreriet, så det blev lagerfast.

- Indimellem skal der selvfølgelig skiftes nogle lejer og ruller i forbindelse med sneglene, men det er ikke mere, end man må forvente. Alt i alt er Turbodan mobiltørreriet driftssikkert, og i sæsonen fungerer servicen i døgndrift, slutter Hans Holdensen.

Turbodan mobiltørreriet
Det traktortrukne, mobile Turbodan portionstørreri fungerer ved, at tørreluften blæses op igennem et perforeret tørregulv i bunden af vognen.
 Lodret monterede snegle rører konstant rundt i afgrøden, som herved trækkes fra bund til top seks gange i timen. Det sikrer, at hele læsset tørres ensartet.
 Mobiltørreriets blæser og generator trækkes af traktorens pto.
 Som energikilde kan der vælges mellem diesel og gas. Desuden er det muligt at tørre med overskydende varme fra biogasanlæg - eller med varme fra halmfyr, træpillefyr eller flisfyr.