Blondeudstiller på vej til Hjørring
Er man en blondekvie ved Jonas Larsen i Vendsyssel, skal man opfylde en række kriterier for at gå videre i avlen.

Temperament er det altoverskyggende avlsmål i blondebesætningen ved Jonas Larsen i Try ved Østervrå.
I 1983 bragte hans far, Kent Larsen, de første blondedyr til Vendsyssel fra Frankrig. Al fritiden gik med avlsarbejdet i besætningen og familien havde flere dyr øverst på podiet. De prøvede også at have en ko, som vandt alt, hvad man kunne vinde og blev kåret så højt, det kunne lade sig gøre.
Efter en årrække blev tiden og alvsinteressen vægtet anderledes og besætningen blev en helt almindelig blondebesætning med flere krydsninger.
Nu har Jonas Larsen taget sin fars tidligere altoverskyggende blonde-passion til sig på ejendommen Bakken ved Try nær Østervrå.
Skal kunne arbejde med dyrene
Han har, stadig i samarbejde med sin far, i dag 20 køer plus opdræt og det altoverskyggende avlsmål er temperament.
- Hvis en af dem har et dårligt temperament får de en rundtur på Danish Crown og kommer ikke hjem igen. For hvis ikke vi kan arbejde med dyrene, kan vi ikke have dem, siger Jonas på klingende vendelbomål.
Jonas respektere dyrenes natur ved at forsvare deres kalve, men som han siger, skal det forsvar og temperament stoppe igen.
Besætningens, uden sammenligning, bedste ko, som efter Jonas mening næsten ikke kan komme tættere på avlsmålet, har desværre vist lidt for meget temperament, og derfor er hun i år ikke meldt til Hjørring Dyrskue.
Det ærgrer den 25-årige vendelbo, for koen ville med garanti kunne gøre sig rigtig godt.
Avler efter mere størrelse
Jonas stiller i stedet med syv andre dyr. Fem kvier, en ungtyr og en ko.
Generelt arbejder Jonas med at få mere størrelse på dyrene og især forparten skal gøres bredere i besætningen.
- Jeg er i dag blevet rekordindehaver ved Tårs Slagtehus med en tyr på 1.400 kilo som vejede 893 kilo på krogen. De er langt fra den største tyr vi har haft, fortæller Jonas, men alligevel nok til at snuppe rekorden i Tårs.
Men denne tyr var deres sidste. For som noget nyt er besætningen gået fra at bruge tyr til selv at skulle inseminere.
Selektionsarbejde
Det er Jonas, der står for at indkøbe avlsmateriale og inseminere dyrene, men ikke alle gør sig fortjent til at få en kalv.
Ud over at være meget konsekvent omkring temperament, ja så bliver der heller ikke avlet videre på dyr, som for eksempel har svært ved at få kalv.
Og var man selv den kalv, der havde svært ved at blive født, ja så får man aldrig selv lov til at prøve at blive ko.
For dyrene skal hele tiden avles bedre end udgangspunktet, og derfor selekterer Jonas hårdt i hvilke dyr, der er avlsdyr og hvilke der er slagtedyr.
Drømmen er, ud over en højere kvalitet blandt dyrene, en ny stald, da den gamle er nedslidt, men i første omgang glæder Jonas sig til at få bedømt de dyr han stiller med på skuet i Hjørring.