En gammel race vises fem i Hobro
Sonja og Anders Andersen, Tjele, kommer med fire køer af racen Jysk Kvæg. Til dagligt indgår de i familiens malkekvægsbesætning på præcis samme vilkår som holsteindyrene.

Sonja og Anders Andersen, Tjele, kommer til dyrskue i Hobro for at fremvise dyr af racen Jysk Kvæg – en gammel bevaringsværdig race, som hos dem indgår i besætningen af malkekøer.
På Hobro Dyrskue vil man i år kunne se gamle husdyrracer. En af racerne kommer fra Sonja og Anders Andersen, Fuglsøgaard I/S ved Tjele. Blandt omkring 140 holsteinkøer går ti eksemplarer af deres forfædre - Jysk Kvæg.
En bevaringsværdig race, som sammen med en hollandsk version, blev til den sortbrogede danske malkeko, som vi i dag kender som racen Dansk Holstein.
Jysk Kvæg var et tilfælde
På Fuglsøgaard kom den gamle husdyrrace til ved lidt at et tilfælde. Sonja Andersen var på en 4H-tur med børnene. Her kom de til et sted, som havde et par eksemplarer af racen gående.
- Så sagde jeg til Anders, dengang vi kom hjem, at sådan en skulle vi have når vi fik plads, husker hun.
Pladsen kom i 2011, da familien byggede ny løsdriftsstald til køerne. Sonja købte en Jysk kvie, som blev en ammeko, men hendes første kviekalv indgik i malkekvægsbesætningen den dag, hun fik sin første kalv. Og sådan har set været siden.
- Det er sådan det er nemmest for os, siger Sonja.
- Ja, og så bruger vi dem som man gjorde dengang, fortsætter Anders.
De passer på sig selv
Den gamle race sover i en sengebåsestald, bliver malket to gange om dagen, bliver insemineret og får en kalv om året, kommer på græs i sommerhalvåret og æder den samme majs-græs foderration som de andre køer.
Men de er smarte og langt bedre til at passe på sig selv, end deres sortbrogede staldsøstre, mener Sonja og Anders.
- De starter stille og roligt og bygger sig selv op på en anden måde. I første laktation giver de omkring 3.000 kilo mælk. I anden laktation omkring 4.000 kilo mælk, men så i tredje laktation giver de mellem 8.000 og 9.000 kilo mælk, forklarer Anders.
Og netop derfor er de stort set aldrig syge.
- Vi har aldrig haft en ko med husmandssyge, de har aldrig yverbetændelse og de har ingen klovsygdomme, forklarer Anders om den gamle race.
- De bliver ikke presset på samme måde og deres yverbånd holder også bedre, siger Sonja.
Og kalvene, ja de kender ikke til hverken diarre eller lungebetændelse. Bliver en af holsteinkalvene ramt, bliver de jyske kalve aldrig syge, heller ikke selvom de går sammen.
Et celletal på 7
Den ældste jyske ko i besætningen er lige nu otte år gammel, mens Sonja og Anders Andersen har haft en enkelt ko, som er blevet 11 år gammel.
Og selvom det er de sortbrogede køer, som familien skal leve af, så kan de jyske køer også vise resultater.
- Sidste uge, da vi havde kontrol, gav Berta 43,2 kilo mælk, med et celletal på 7, siger Anders stolt.
Sonja og Anders plus hele familien, kommer til Hobro med fire køer og to kalve, som skal fremvises på børnedyrskuet – alle selvfølgelig af racen Jysk Kvæg.