Brug egne erfaringer når der bestilles roefrø

Hvad skal man som dyrker være opmærksom på ved valg af roesort? Det kan man læse mere om her.

- Vi har alle hørt det adskillige gange til markdage. Vær opmærksom på fremspiring, bladdække, sukkerprocent og sygdomstolerance. Fakta er, at hvert år har sin nye udfordringer. Sidste år sent fremspiret ukrudt. Dette år spiringsudfordringer. Hvad byder næste år på?

Sådan lyder det fra Kristian Nørby Nielsen, produkt manager i Strube Scandinavia ApS, som påpeger, at det handler om at minimere risici.

- Som roedyrker er man opdraget til at fokusere på sorten med det højeste udbytteindex. Det må være den bedste sort, tænker man selvfølgelig.

- Sandheden er dog, at der er meget lille forskel mellem de enkelte sorter i forsøgsoversigten, når man kigger på økonomien (indtægt pr. ha.). Det betyder, at vil man have det høje stabile udbytte i sukkerroer, skal man i højere grad fokusere på at minimere risici for at undgå næste års udfordring – hvad så den næste udfordring er.

Interessante Strube-sorter

Ved valg af sorter skal man så fokusere på de sorter, som har en bred pallette af gode egenskaber.

- Her er Strubes sorter interessante. De har netop den pallette af multiegenskaber – god fremspiring, stort bladdække, høj sygdomstolerance, høj penetrometer værdi og lille jordvedhæng – som den professionelle dyrker behøver for at minimere risici, udtaler kollegaen, Niels Borre fra Strube.

- Fakta er også, tilføjer han, at mange af disse udfordringer med senfremspiret ukrudt, dårlig fremspiring og sygdomme nemt kan koste en udbyttereduktion fra 15 tons sukker pr. hektar til 12 tons pr. hektar, som nemt løber op i 4.000-5.000 kroner pr. hektar. Et helt andet beløb end de 500-600 kroner pr. hektar, der er merudbytte for topsorten ifølge forsøgsoversigten.

Ny udfordring i mange marker

I år har roesygdommen aphanomyces kostet udbytte i mange marker. Aphanomyces er en jordbåren svamp, der kan overleve i jorden i mange år. Under danske forhold har vi kun set lidt til den i de senere år.

- Man ser oftest først angrebet ved høst, da toppen ikke bliver påvirket, men selve roen bliver furet med råddannelse. Måden at minimere risikoen for angreb er at holde et sundt sædskifte, hvor roedyrkningen ikke er for tæt. Ligeledes kan tidlig såning også minimere risikoen, forklarer Niels Borre og tilføjer:

- En anden mulighed er også sortsvalg. I NBR er der hvert år en forsøgsserie rettet kun mod aphanomyces. Her viser Strubes sort Morgan fremragende tolerance mod sygdommen. Så har du oplevet problemer i år, kan Morgan være en hjælp til at minimere udbyttetabet.

Sortslisten er blevet offentliggjort, og fra Strubes side er der både de velkendte sorter Morgan, Klimt, og Nasser, men også den nye flex-sort ST Odenso. Denne sort klarer sig også godt ved lettere nematodeangreb.

- Alle sorter har klaret sig rigtig godt, hvilket skyldes, at disse sorter har en fantastisk fremspiring, et bredt og sundt bladdække og stabile høje udbytter, slutter Niels Borre.

Tre anbefalinger fra Strube

Strube anbefaler tre ting, man skal sikre sig ved valg af roesort, når der skal bestilles roefrø:

1) At man har en hurtig og ensartet fremspiring – det giver højeste udbytte.

2) At man har et stort bladdække, som skærmer for sent fremspiret ukrudt – det sikrer højere udbytte og nemmere optagning.

3) At sorterne har en høj tolerance mod rust og meldug – sikrer lang vækstperiode.

Læs også