Ny valse til de svære proteinafgrøder

Ole Hansens Smede- & Maskinservice i sydjyske Føvling producerer og sælger Mortensens Kornvalser, og er blandt udstillerne på Agromek. I år med en nyhed i form af en ny valsetype specielt udviklet til protein-afgrøder som hestebønner, lupin, majs og ærter, hvor frøenes store runde form - samt valsekapacitet - tidligere har været en udfordring.

Den nye valsetype til lupin, hestebønner, majs, ærter m.m., der præsenteres som en nyhed i forbindelse med Agromek. Det gode, gamle danske Mortensen-logoskilt er bibeholdt gennem alle årene, og pryder den dag i dag også det nyeste skud på stammen.

De danske Mortensens Kornvalser, der har været produceret og solgt i mere end 50 år, har altid været både stærke og blandt de førende inden for valsning af korn.

Siden 2016 har det været Ole Hansens Smede- & Maskinservice i Føvling nær Holsted, der har produceret kornvalserne, og hér i 2022 er der nyheder på programmet i form af en nyudviklet valse til lupin, majs, ærter og hestebønner.

- Det er de dem, man kan kalde de svære proteinafgrøder på grund at deres store og runde form, forklarer Ole Hansen, der med den nyudviklede valsetype, har knækket koden til både valsningen af netop de afgrøder – både med hensyn til valsekapacitet og kvalitet.

Mortensens Kornvalser er både kendte og anerkendte blandt landmænd både herhjemme og i udlandet og produceres i et bredt program fra 150-modelserien op til 750-serien.

Valsning af flere afgrødetyper

Som navnet Mortensens Kornvalser antyder, var det oprindeligt kornafgrøder, der gennem tiden er blevet valset både herhjemme og i udlandet. Siden er andre afgrøder kommet til blandt andet raps.

Og nu gælder det så lupin og hestebønner, der er to protein-afgrøder på fremmarch i Danmark. Valserne kan også bruges i forbindelse med majs, ærter m.fl.

- Vi fik blandt andet en forespørgsel fra en landmand, der laver foder til sine kreaturer og grise med lupin og hestebønner, hvor det især var lupin-kerner, der var en udfordring, fortæller Ole Hansen om baggrunden for de nye valsetyper.

- Lupin-kerner er mere »gummi-agtige«, og det gør dem sværere at valse, uddyber Ole Hansen, der tilføjer, at den nye valse nu klarer alle afgrødetyper, der kan blandes og valses samtidig i forbindelse med eksempelvis foderblandinger.

Højere kapacitet og valsemængde

Det er ikke blot valsekvaliteten, som den nye valse, der har fået navnet og betegnelsen »Mortensen 200 Prevalse«, har godt tag i. Også kapaciteten er øget markant.

- Kapaciteten har været en udfordring. Valsen er gået fra 4,10 minutter til 2,20 minutter om 50 kg. Det er næsten en halvering, konstaterer Ole Hansen. Der har kørt en række tests både omkring kvalitet og kapacitet på den nye valse.

Han tilføjer, at de nye valser både tilbydes som eftermontering på eksisterende og nye kornvalser af model 250, samtidig med at de også vil blive lavet og tilbudt som separate maskiner.

Dansk kvalitet og holdbarhed

De er ret genkendelige i den karakteristiske grønne farve med det røde logoskilt på siderne – Mortensens Kornvalserne.

Og de danske kornvalser med de mange årtiers historie bag sig, fortsætter med den nyudviklede valse, der som alle Mortensens-valser er solidt dansk kram.

- Det er en danskproduceret maskine med danske dele i en kraftig kvalitet, forklarer Ole Hansen, der jævnligt bliver kontaktet af gamle kunder både herhjemme og fra udlandet, der spørger om dele til 40 – 50 år gamle modeller, der er i så god stand, at det stadig kan betale sig at reparere og renovere dem.

 

Læs også