For mange udenlandske medarbejdere i landbruget, kan årsopgørelsen fra Skat give anledning til store frustrationer og mistillid. Som leder har du mulighed for at afmystificere den danske skattemodel, vurderer Velas-rådgivere
Har du oplevet, at dine udenlandske medarbejdere på bedriften har udtrykt frustration over årsopgørelsen fra Skat? Så har du som leder mulighed for at tage hånd om medarbejderne og hjælpe dem til at forstå situationen. I mange tilfælde kan medarbejderne nemlig have glemt vigtige fradrag.
Sådan lyder budskabet fra Lisbeth Frederiksen, løn- og HR-rådgiver i Velas, som hvert år hjælper landmænd med at afklare skattemæssige udfordringer for udenlandske medarbejdere.
- I mange tilfælde er det enkelt at få styr på, og det kan gøre meget for tilliden mellem medarbejderne og landmanden, hvis landmanden er villig til at hjælpe de udenlandske medarbejdere, siger hun.
Manglende kendskab
Hun får mange henvendelser fra landmænd, hvis udenlandske ansatte er frustrerede og uforstående over for, hvorfor de skal betale penge tilbage i skat.
- Fordi de udenlandske medarbejdere som regel ikke kender til det danske skattesystem, tror de ofte, at det er arbejdsgiveren, som snyder dem, når de skal betale penge tilbage i skat, fortæller hun.
- Derfor skal man som landmand søge rådgivning, så man kan hjælpe sine udenlandske medarbejdere med at få afhjulpet frustrationerne, og så de får hjælp til at udfylde og forstå deres forskudsopgørelse de bedste steder.
Vær åben
Det siger næsten sig selv, at man gerne som landmand vil undgå at stå i en situation, hvor de udenlandske medarbejdere nærer mistillid til én på grund af forvirring omkring skat. Derfor kan der ifølge Thorbjørn Andersen, konsulent ved Rekruttering og Ledelse i Velas, være store fordele i at handle aktivt som landmand på det her område.
- Hvis man vil skabe tillid til de udenlandske medarbejdere, kan man overveje at tage snakken på forhånd, så man oplyser dem om, at der i starten af marts kommer årsopgørelse i e-boks, og at de ikke nødvendigvis skal gå i panik, hvis de skal betale penge tilbage. Desuden er det en god idé at oplyse medarbejderne om, at der kan være hjælp at hente, fortæller han.
- Er der noget i årsopgørelsen, som de ikke forstår, så bed dem om at tage den med, så der bliver kigget på det i fællesskab, siger han videre.
For ofte er der faktisk noget at gøre, viser Lisbeth Frederiksens erfaringer.
- Et typisk problem er, at befordringsfradraget – kørselsfradraget – ikke automatisk kommer med fra forskudsopgørelsen og over i årsopgørelsen, og der kan vi ofte justere på noget. I de fleste tilfælde er der noget, som vi kan hjælpe med, så de ikke skal betale penge tilbage i skat, fortæller hun.
Korrekte oplysninger
Der er dog også tilfælde, hvor der reelt skal betales penge tilbage i skat, og så skal man som landmand sørge for at guide medarbejderne.
- Nogle gange har medarbejderne selv været meget kreative med fradrag i forskudsopgørelsen, eller også har de fået hjælp fra andre udenlandske medarbejdere, men som desværre har gjort det forkert ved eksempelvis at indsætte et enormt stort fradrag, og så kan vi ikke gøre så meget. I de tilfælde kan vi hjælpe med at lave afdragsaftaler med Skat, så det bliver mere spiseligt for medarbejderne at få betalt den resterende skat, siger Lisbeth Frederiksen.
Disse fradrag skal du være opmærksom på
For udenlandske medarbejdere er det især følgende fradrag, som kan være relevante:
Befordringsfradrag - kørselsfradraget - kommer ikke automatisk over i årsopgørelsen fra forskudsopgørelsen, så her skal man være opmærksom
Rejsefradrag betyder, at er man midlertidig ansat, kan man få rejsefradrag i et år
Uddannelsesfradrag for ukrainske medarbejdere faldt bort 1. januar, så her skal man også være opmærksom