Dansk lucerne til giraffer og okapier

I mange år har Zoologisk Have i København købt foder til giraffer og okapier i udlandet, men nu skal en sjællandsk landmand levere lucerne.

Gennem mange år har Zoologisk Have i København fået sit lucernefoder til sine afrikanske giraffer og okapier fra udlandet. Men det skal nu være slut, efter at økologisk deltidslandmand og træbådebygger, Thomas Finderup, rettede henvendelse om, at han gerne vil levere det ønskede foder.

- Vi har gennem mange år fået vores foder til havens giraffer og okapier fra Spanien, Frankrig og så langt væk fra som Kentucky i USA. Det har været en bekostelig affære, samtidig med at kvaliteten har været svingende, fortæller Anita Haupt Holm fra Zoo.

Med dette in mente var det oplagt for Anita Haupt Holm at undersøge mulighederne nærmere, da Thomas Finderup, Kattinge ved Roskilde, gjorde opmærksom på, at han gerne ville levere økologisk lucerne til Zoo.

- Vi takker oftest nej til henvendelser fra landmænd, der gerne vil levere, men her var en mulighed for, at vi kunne få godt foder fra en urørt mark. Samtidig kunne vi selv bestemme, slåtidspunkt, hvor mange gange det skulle vendes, om det skulle være som hø eller wrap, ballernes størrelse og lagene af plastik.

Stor besparelse

- Ved dansk produceret foder sparer vi miljøet for CO2-udledning og ikke mindst mange penge i transportomkostninger. Prisen pr. produceret foderenhed er cirka den samme, men det spiller selvfølgelig en stor rolle om det skal hjemtages fra Kentucky i USA eller fra Kattinge ved Roskilde.

Samlet anslår Anita Haupt Holm, at Zoo kan få godt fem gange så meget foder fra den danske leverandør, som haven kunne få for de samme penge i Spanien. Endelig fremhæver hun en bedre logistik.

- Kattinge ligger tæt på, og vi skal ikke bestille flere måneder i forvejen og så vente på at det kommer hjem med lastbiler gennem Europa, påpeger Anita Haupt Holm, der tillige selv bor nær Thomas Finderup og dermed har mulighed for at følge med i hele processen.

Glad leverandør

Thomas Finderup er glad for at kunne levere godt foder til dyr i Zoologisk Have, og samtidig bruger den sjællandske deltidslandmand lucerne som en del af sædskiftet.

- Tiden var kommet, hvor jeg skulle have noget jordforbedring, da jeg var begyndt at få en del mos i marken. Derfor passer lucerne godt i mit sædskifte, forklarer Thomas Finderup.

- I første omgang er det fire ud af otte hektar, der er lucerne på i år og næste år, og derpå de øvrige marker. Samtidig kan jeg levere foder til Zoo flere år frem i tiden, oplyser han. 

Læs også