Nyt koncept kun med græs
Torsten Wetche, Vesthimmerland, er den første mælkeproducent, der er gået i gang med Thises nye græsmælkskoncept. Det betyder fodring alene med græs.
Inden længe debuterer Coop i samarbejde med Thise med et nyt græsmælkskoncept. Det er mælk fra køer, der udelukkende har ædt græs.
Danmarks første leverandør af græsmælk bliver Torsten Wetche og sine 100 køer.
- Jeg er økolog, så køerne er alligevel ude på græs i den her tid. Men til efteråret, så kommer den rigtige eksamen. Til den tid fortsætter vi med udelukkende at fodre med græsensilage, siger Torsten Wetche, der er økologisk mælkeproducent og Thise-leverandør ved Vester Hornum, Farsø i Vesthimmerland.
Crowdfunding
Konceptet for den nye græsmælk er udviklet i samarbejde med en håndfuld kolleger og blandt andre konsulent Erik Andersen fra Sagro.
- Det begyndte med, at vi indleverede ti ideer til Coop, som havde åbnet op for crowdfunding.
- Ud af de ti ideer, så endte græsmælken med at blive udvalgt. Vi udviklede på det og undersøgte både danske og udenlandske erfaringer. Græsmælk er velkendt i lande som New Zealand, England og USA. Vores arbejde er mundet ud i, at vi nu har udviklet et regelsæt for danskproduceret græsmælk til Thise.
Selve crowdfunding-perioden blev åbnet 1. april og sluttede 1. juli. I den periode lykkedes det at hente 2,5 millioner kroner igennem crowdfundingen.
- De to millioner skal bruges til nye tanker og ændringer på mejeriet, sådan at man kan håndtere en nicheproduktion som græsmælken. Den sidste halve million er øremærket til at sikre mælkeprisen til mig i den kommende periode, hvor konceptet prøves af, siger Torsten Wetche.
Styring af proteinniveauet
En af udfordringerne ved at fodre med græs er at styre proteinniveauet.
- Vi får noget meget letfordøjeligt foder, og vi får foderrationer med proteinindhold, som er højere end det ideelle niveau. Vi har ikke mulighed for at bruge stivelsesholdigt majsfoder til at give struktur og til at sænke proteinniveauet.
- Her bliver der helt sikkert behov for at teste og gøre sig sine erfaringer. Vi kan dog tilsætte noget snittet halm for at give mere struktur i foderet, siger han.
En af de muligheder som vil blive undersøgt, er at etablere græs som er mere rig på struktur. Eller måske skal der bruges hø.
- Vi skal i gang med at undersøge, hvordan vi får lavet et optimalt græsfoder. Vi er meget sårbare, når vi ikke må tilsætte andre fodermidler for at afbalancere foderet. Men jeg er sikker på, at det er en udfordring, der kan løses, siger Torsten Wetche.
Kalve på hø og græsensilage
En af de kommende udfordringer bliver også at få kalvene godt i gang på det nye koncept
- Vi må ikke bruge valset korn eller kraftfoderblandinger til kalvene. Det betyder, at vi skal have kalvene i gang på mælk og hø i starten. Måske skal vi fodre med mælk helt op til seks måneders alderen. Måske kan vi få lavet en aftale med mejeriet om, at vi kan aftage returmælk til kalvefodring.
- Samtidig så forventer jeg, at vi gradvist kommer til at tilbyde dem græsensilage. Som det er nu, så begynder de jo ret hurtigt at nippe til ensilagen. Men det bliver en udfordring, at vi ikke kan bruge nogle former for kornbaserede foderprodukter til dem, siger han.
Produktet bliver i første omgang afprøvet i Irma-butikker i hovedstadsområdet.