Kristian Gaaej er fra Vestbjerg lidt uden for Aalborg.
Nu er han travlt beskæftiget med at score ordrer på kød produceret af enten danske, argentinske eller især brasilianske landmænd. Eller gerne fra andre landes kødproducenter. Køberne er i Kina, Indien eller et helt andet sted på kloden.
Han tager imod med et stort smil på sit kontor på 7. sal lige midt i et hektisk Buenos Aires.
- Jeg udgør ene mand hele Ess-Foods salgsorganisation her i Argentina. Faktisk har jeg fem medarbejdere i Brasilien, som er langt større indenfor kødmarkedet. Men jeg er blevet her i Argentina og det har bestemt åbnet nye muligheder. Alle andre handelsfirmaer er i Brasilien, fortæller han.

Ikke det dyre kød

Ess-Food er Danish Crowns internationale salgsorganisation og handler okse-, svine- og ikke mindst kyllingekød på kryds og tværs af hele verden – ikke kun danskproduceret kød.
- Her i min argentinske del af Ess-Food handler vi meget kyllingekød. Men ellers mange kødtyper og specielt nok meget lever, nyre og tilsvarende indmad. De dyre udskæringer – for eksempel oksemørbrad – kræver en helt anden stor organisation og der er rigtig mange penge på spil. Det er store tyske og hollandske handelshuse, der handler palle-partier af det dyre kød til Europa.
- De sender store mængder afsted hernedefra dagligt til opkøbere i EU. Skal vi have disse dyre udskæringer i Danmark i små mængder, så videresælger de det bare fra for eksempel Tyskland og har det dagen efter. Ikke hernedefra, hvor det tager uger at få det frem.

Lukket for import

Kristian Gaaej sælger således ikke kød direkte hjem til Danmark.
- Jeg sælger især til Kina og Fjernøsten, Afrika, Mellemøsten og Balkan. Derimod køber jeg lidt kød op i Danmark og sælger her i Sydamerika. Danish Crown har dog også direkte salgskanaler her i Argentina. Politisk har der imidlertid indtil for to-tre år siden været lukket for import af kød til Argentina udefra – også fra Danmark.
- Nu kan vi sælge igen, og der er et pænt stort marked hernede i Argentina, som skal genopbygges. Men i dag kommer 90 procent af det svinekød, der sælges her i Argentina, med bil fra naboen Brasilien. Det er svært at konkurrere mod.

Til danske andelshavere

I det daglige har Kristian Gaaej meget kontakt til Ess-Foods hovedkontor i henholdsvis Aalborg og København.
- Nogle af vores sælgere sidder derhjemme, mens andre sidder i Kina eller Dubai. Derfra sælger de til Afrika eller andre steder på kloden.
Fortjenesten, som Kristian Gaaej eller andre sælgere laver ved at købe for eksempel kyllingefødder i Brasilien og sælger dem i Hongkong, ender via Danish Crown hos de danske svineproducenter, som er andelshavere, som efterbetaling.
- Men jeg sælger altså i øjeblikket næsten ikke dansk kød hernede eller ude i verden.
Kristian Gaaej er nu lokal gift og veletableret i Buenos Aires.