Når en aftale alligevel ikke er en aftale

Chefjurist har kendskab til sager, hvor fejl i relation til ansatte har kostet landmænd op til flere hundrede tusinde kroner

Det kan give alvorlige økonomiske lussinger, hvis landmanden ikke har 100 procent styr på ansættelsesforholdene i forhold til sine medarbejdere.

Sådan lyder det fra chefjurist og ejendomsrådgiver i Kolding Herreds Landbrugsforening (KHL) Kaspar Klok Faaborg, der konstaterer, at en aftale ikke altid er en aftale:

- Jeg har kendskab til sager, hvor fejl i relation til ansatte har kostet landmænd op til flere hundrede tusinde kroner. Landmændene var overbeviste om, at alt var i skønneste orden. Men da ansættelsesforholdene ophørte, blev landmændene alligevel af medarbejdernes fagforeninger mødt med krav om kompensation efter arbejdstidsreglerne.

- Omkring ansættelsesforhold oplever jeg, at landmændene kender de direkte regler for ansættelsesforhold ret godt. Men samtidig kender jeg til flere landmænd, som er blevet fanget af fejl i forhold til de mere overordnede regler, som gælder for alle ansættelsesforhold. For eksempel omkring arbejdstidsreglerne og pligten til at udarbejde ansættelseskontrakt.

To sager

Kaspar Klok Faaborg har for nylig haft to sager for medlemmer af KHL, der i begge sager havde ansat udenlandsk arbejdskraft.

Både landmændene og de ansatte var ifølge KHL glade for hinanden, så længe ansættelsesforholdene stod på. Medarbejderne var samvittighedsfulde og knoklede på. Faktisk ville de gerne arbejde så meget som muligt. Jo mere jo bedre.

Landmændene havde nok at lave, så Kaspar Klok Faaborg påpeger, at der her var tale om en åbenlys win-win-situation for både medarbejderne og arbejdsgiver. I begge sager fik de ansatte det i løn og overtidsbetaling, som var aftalt. Alt fungerede, og alt var tilsyneladende helt efter bogen.

- Desværre kendte landmændene ikke den regel, der sætter grænser for, hvor meget en arbejdstager må arbejde. Da ansættelsesforholdet i begge tilfælde ophørte, gik medarbejderne til deres fagforening, der på de ansattes vegne krævede kompensation efter arbejdstidsreglerne.

- Her forstår de færreste nok, hvordan man kan komme til at betale i nogle tilfælde flere hundrede tusinde kroner ekstra til medarbejderen, når man jo har udbetalt løn og overtid ”korrekt” i henhold til det aftalte. Men det kan man.

Kaspar Klok Faaborg forklarer, at landmændene måtte efterkomme krav om betaling, som i det ene tilfælde beløb sig til flere hundrede tusinde kroner.

Læs også