Sønderjylland har potentiale til at blive førende økologi-region

Det er helt oplagt, at sønderjyske mælkeproducenter nu overvejer seriøst at lægge om til økologi, vurderer koordinator i Syddansk Økologi

Sønderjylland er stedet, som skal gå i front, når det gælder økologi. Det mener i hvert fald Aase Holmgaard, som er koordinator i Syddansk Økologi.

Hun ser, at der i Sønderjylland er mange, som har kompetencer inden for økologi.

- Mange har arbejdet med økologi på et tidspunkt i deres liv, men har måttet opgive på grund af økonomiske vilkår, fortæller hun.

Bedre vilkår for økologi

Men nu er tiden der for at springe med på vognen igen, opfordrer hun.

Vilkårene for økologi ændrer sig, og for de mælkeproducenter, som er velarronderede og har et passende areal i kvalitet og antal hektar, er der flere fordele ved at lægge om til økologi.

- Med den merpris på 70 øre pr. liter mælk, som der tilbydes fra Arla, ligger der jo også en mulighed for en merindtjening, som baserer sig på en øget management indsats, frem for dyre investeringer i nyt anlæg. Det er en af de billigste måder at skabe merværdi på, fortæller hun.

Økologien afsættes blandt andet i Tyskland

Samtidig ser hun også en helt naturlig og økologisk-logistisk fornuft i, at den økologiske mælk hentes så tæt på Arlas indvejning af økologisk mælk i Tyrstrup som muligt. 

- Når Arla samtidig melder ud, at det blandt andet er i Tyskland, at de økologiske mejeriprodukter skal afsættes, ja - så er det for mig logisk, at der på alle måder må være gevinst og økologisk-, miljømæssig- og klimamæssig fornuft i at den økologiske mælk bliver produceret i så stor nærhed af mejeriet som muligt.  Og dernæst så tæt på markedet i Tyskland som muligt, forklarer hun.

Naturmælk er også en mulighed

Også mejeriet Naturmælk i Tinglev har åbent for tilgang af nye leverandører i det sønderjyske område.

Naturmælk har prismæssigt været førende indtil nu, og udmærker sig ved at lave flere specialprodukter som for eksempel hø-ost og biodynamisk mælk. 

Læs også