Det er helt oplagt, at sønderjyske mælkeproducenter nu overvejer seriøst at lægge om til økologi, vurderer koordinator i Syddansk Økologi
Sønderjylland er stedet, som skal gå i front, når det
gælder økologi. Det mener i hvert fald Aase Holmgaard, som er koordinator i
Syddansk Økologi.
Hun ser, at der i Sønderjylland er mange, som har
kompetencer inden for økologi.
- Mange har arbejdet med økologi på et tidspunkt i deres
liv, men har måttet opgive på grund af økonomiske vilkår, fortæller hun.
Bedre vilkår for økologi
Men nu er tiden der for at springe med på vognen igen,
opfordrer hun.
Vilkårene for økologi ændrer sig, og for de
mælkeproducenter, som er velarronderede og har et passende areal i kvalitet og
antal hektar, er der flere fordele ved at lægge om til økologi.
- Med den merpris på 70 øre pr. liter mælk, som der
tilbydes fra Arla, ligger der jo også en mulighed for en merindtjening, som
baserer sig på en øget management indsats, frem for dyre investeringer i nyt
anlæg. Det er en af de billigste måder at skabe merværdi på, fortæller hun.
Økologien afsættes blandt andet i Tyskland
Samtidig ser hun også en helt naturlig og
økologisk-logistisk fornuft i, at den økologiske mælk hentes så tæt på Arlas
indvejning af økologisk mælk i Tyrstrup som muligt.
- Når Arla samtidig melder ud, at det blandt andet er i
Tyskland, at de økologiske mejeriprodukter skal afsættes, ja - så er det for
mig logisk, at der på alle måder må være gevinst og økologisk-, miljømæssig- og
klimamæssig fornuft i at den økologiske mælk bliver produceret i så stor nærhed
af mejeriet som muligt. Og dernæst så
tæt på markedet i Tyskland som muligt, forklarer hun.
Naturmælk er også en mulighed
Også mejeriet Naturmælk i Tinglev har åbent for tilgang af
nye leverandører i det sønderjyske område.
Naturmælk har prismæssigt været førende indtil nu, og
udmærker sig ved at lave flere specialprodukter som for eksempel hø-ost og
biodynamisk mælk.