På få år har fødevarefællesskaberne spredt sig ud over Danmark. I dag er der 23 af dem fordelt over hele landet.
Nu er der hjælp at hente, hvis man ønsker at
starte et nyt. I det helt nye projekt »ØkoStart« deler ildsjæle fra landets
fødevarefælleskaber ud af erfaringer og konkrete råd til opstartsfasen.
Da Aarhus Økologiske Fødevarefællesskab
startede i 2011, bestod den af en lille gruppe på syv mennesker. Hver især
fandt de to-tre personer i deres netværk, som ville lægge et indmeldelsesgebyr
og betaling på den første økologiske råvare-pose. Det gav fødevarefællesskabet
penge til at købe poser til den første udlevering og til at betale producenten.
Og således var fødevarefællesskabet i gang. I dag er der mere end 1000
medlemmer.
Med konkrete eksempler og erfaringer som
dette, vil projektet »ØkoStart« nu gøre det lettere at starte nye
fødevarefællesskaber i Danmark. Et økologisk fødevarefællesskab er et
indkøbsfællesskab, som køber økologiske produkter direkte fra lokale
øko-producenter til fødevarefællesskabets medlemmer.
- Mange
af fødevarefællesskaberne har de samme udfordringer og overvejelser i
opstartsfasen. Med »ØkoStart« giver vi bud på løsninger på alt fra rekruttering
af medlemmer, samarbejde med økologiske producenter til kontakt til
Fødevarestyrelsen. Ved at gøre det mere enkelt at starte fødevarefællesskaber
op er håbet med »ØkoStart« at gøre samarbejdet med de økologiske producenter
nemmere og øge afsætningen af økologiske produkter i Danmark, siger
projektleder Tine Christensen.