Tænk placeringen af stalde og siloanlæg grundigt igennem

Inde i staldene bør dyregrupperne være placeret, så der kun skal udfodres en enkelt foderblanding pr. stald.

- Skal man have en velfungerende grovfoder-logistik hjemme på gården, kræver det, at placeringen af stalde og siloanlæg med videre er tænkt grundigt igennem.
Det siger specialrådgiver Susanne Pejstrup, Lean Farming i Faaborg på Fyn.

- Såvel stalde som siloer bør placeres, så der i tilfælde af en besætningsudvidelse er mulighed for at udvide dem i to retninger. Kravet er, at det samlede produktionsanlæg fungerer lige så rationelt efter en udvidelse som før, understreger Susanne Pejstrup.

- I den overordnede planlægning bør man også tænke ind, at stuehuset ligger ugeneret af bygninger og siloer - både før og efter en udvidelse. I mange tilfælde vil det være hensigtsmæssigt, at det hele placeres i fire store kvadrater, tilføjer hun.

Det hele skal ligge samlet
- Lad endelig være med at lægge en ensilagestak ovre på den anden side af bygningerne langt væk fra det øvrige, selv om der måske er en støbt plads, der kan anvendes til formålet. Af praktiske årsager er det vigtigt, at det hele ligger samlet, lyder rådet fra Susanne Pejstrup.
- Jeg har set eksempler på, hvor bøvlet og tidskrævende det er at skulle over på den anden side af gården for at hente nogle skovlfulde af en bestemt slags ensilage hver dag, siger hun og fortsætter:
- For at få arbejdet til at glide, som det skal, er det også vigtigt, at der anvendes læssegrej, der egner sig godt til de fodermidler, man bruger. Og når man planlægger læsserækkefølgen, skal antallet af redskabsskift også tænkes ind.

Fast mand på læsseren
- Der er også tid at spare ved, at det er den samme mand, der står for læssearbejdet hele tiden, så han kan få god rutine. Desuden skal der være en anden medarbejder, der også er trænet i denne opgave, der kan tage over ved eksempelvis sygdom og ferie, påpeger specialrådgiveren.

Hun opfordrer desuden til, at man tænker på at køre med læssemaskinen på en måde, så der bruges mindst muligt diesel. I den forbindelse foreslår hun, at man fylder brændstof på læssemaskinen hver dag og skriver forbruget op i forbindelse med, at man tester forskellige omdrejningstal, acceleration og køreruter - alt sammen for at finde frem til den bedste måde at læsse foder på. 

Værdistrømsanalyser
I øvrigt råder hun til, at der jævnligt laves en værdistrømsanalyse på hele arbejdsprocessen, så alt foregår hurtigst og bedst muligt. Det kan gøres ved tidtagning, post-its og videoer samt ved samtaler.

Susanne Pejstrup opfordrer også til, at man rationaliserer udfodringen.

- Det er jo uhensigtsmæssigt, hvis der skal udfodres tre forskellige foderblandinger i tre forskellige staldafsnit. Her kunne løsningen måske være at flytte nogle dyr. Det mest praktiske er selvfølgelig, at dyregrupperne er placeret, så der kun skal udfodres en enkelt foderblanding pr. stald, siger hun og tilføjer:
- Helt galt er det, når for eksempel nogle kælvende køer skal fodres med trillebør, fordi der ikke er adgang med mixervognen. Det forekommer faktisk stadig!

Læs også