En forskergruppe påviser nu, at selv små ændringer i temperaturen har stor betydning for produktionen af hvede
Den globale hvedeproduktion vil falde seks procent for
hver grad, temperaturen stiger.
Det estimerer en gruppe forskere – deriblandt professor
ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen – på baggrund
af en ny undersøgelse, hvori man dokumenterer, at selv små ændringer i
temperaturen har stor betydning for produktionen af hvede. Det oplyser DCA –
Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug.
- Vi er nu langt mere sikre på, at temperaturstigninger
har betydning for hvedeproduktionen. Problemet er væsentligt større end først
antaget, og nogle steder kan det gå helt galt. Hvis temperaturen kommer op over
30 grader, kan det blive meget svært overhovedet at opnå et udbytte, siger Jørgen
E. Olesen til DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrugs hjemmeside.
Her fremgår det, at udbytterne falder med stigende
temperaturer af flere forskellige grunde. Blandt andet får højere temperaturer
afgrøden til at modne for hurtigt, og det gør vækstperioden for kort.