Fortsat kritik af alpereglen

Reglen er og bliver ikke sagligt begrundet, lyder det fra jurist i Bæredygtigt Landbrug Nikolaj Schulz

Selvom erosionskravene, den såkaldte alperegel, i foråret blev ændret, så den kun berører ganske lidt landbrugsjord, så lyder der fortsat kritik af reglen fra Bæredygtigt Landbrug.

Den udskældte regel, der nu træder i kraft, går ud på, at landmænd ikke frit må dyrke jorden på arealer, der hælder mere end 12 grader. Efter voldsom kritik i starten af året ændrede fødevareminister Dan Jørgensen (S) reglen, så den ifølge NaturErhvervstyrelsen kun kommer til direkte at berøre 236 hektar landbrugsjord. Tidligere gjaldt det ellers over 1.000 hektar.

Reglen er og bliver dog ikke sagligt begrundet, lyder det fra jurist i Bæredygtigt Landbrug, Nikolaj Schulz.

- Den bagvedliggende videnskab, herunder forståelsen og anvendelsen af bl.a. risikobegrebet er misforstået. Det er en videnskabelig fejlopfattelse, at hældningen skal udgøre en selvstændig betingelse, da det allerede er indeholdt i modellen, siger Nikolaj Schultz.

Den væsentligste årsag til, at arealet der bliver direkte berørt af alpereglen er faldet, er, at arealstørrelsen er hævet til 5.000 og ikke som tidligere 2.000 kvadratmeter. Kort fortalt betyder det, at før var det »kun« 2.000 kvadratmeter landbrugsjord, der skulle hælde mere end 12 grader, fremover er det 5.000 kvadratmeter, før reglen træder i kraft.

- Begrundelsen om, at det er lettere at være landmand med 5.000 kvadratmeter stejle bakker i forhold til 2.000 kvadratmeter er noget decideret sludder, og mangler i den grad videnskabelig rygdækning, lyder det fra Nikolaj Schultz.

Læs også