Styrelse: Private vandværker tager fejl i vandanalyse

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen afviser analyse fra Foreningen af Vandværker i Danmark. Den er forkert, lyder det

Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD), der er en interesseorganisation for forbrugerejede vandværker, tager fejl, når den konkluderer, at vandsektorloven koster samfundet 10 øre per kubikmeter vand, der bliver ført tilsyn med. Det korrekte er, at samfundet får en gevinst på en krone pr. kubikmeter.

Sådan lyder det fra Forsyningssekretariatet, der er en del af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

FVD har igennem lang tid kritiseret vandsektorloven skarpt. Og i denne uge lød det fra Palle L. Nielsen, der er med i bestyrelsen i foreningen og en del af Fjerritslev Vandværk, at han mener, at loven er unødig administrativ tung og fordyrende for de private vandværker.

Analyse

For nylig offentliggjorde FVD analysen: »Forbrugerejede vandværker og prisregulering«. Analysen er udarbejdet for foreningen af Copenhagen Economics, og den konkluderer, at »Vandsektorlov koster forbrugerne millioner af kroner«.

Konklusionen er forkert, lyder det dog fra Forsyningssekretariatet. De forklarer, at de har beregnet, at de private vandselskaber som følge af vandsektorloven har et potentiale for effektiviseringer på 1,40 kroner per kubikmeter vand, og at omkostningerne er 0,40 kroner per kubikmeter. Det betyder, at den samlede gevinst for samfundet er 1,00 kroner per kubikmeter vand.

Beregningsmetode

Sekretariatet henholder sig til, at konkurrenceankenævnet for nylig har stadfæstet hovedlinjerne i Forsyningssekretariatets beregningsmetode.

Samlet set giver det et årligt effektiviseringspoteniale for de private vandselskaber på mindst 70 millioner kroner. Og for hele vandsektoren - både de privat ejede selskaber og de kommunalt ejede – er der et årligt effektiviseringspotentiale på over en milliard kroner.

- Mange privat ejede vandselskaber bliver drevet effektivt i dag. Men de kan altid blive bedre. Vandselskaber er – uanset hvor godt de bliver drevet – monopoler, og de kan med fordel blive stillet over for krav, der presser dem til fortsat at effektivisere og sænke priserne på vand siger Filip Sundam, chef i Forsyningssikkerhedssekretariatet

- Forsyningssekretariatets krav skaber en konkurrencelignende situation og tvinger selskaberne til hele tiden at bliver bedre og mere effektive til gavn for vandselskaberne, forbrugerne og vores økonomi, siger han videre.

Læs også