Sommervarme stresser køer

Mens mange danskere nyder det gode sommervejr, døjer køer med varmestress. Men landmanden kan gøre meget for at hjælpe

Mindre mælk og mere skrøbelige kalve fra goldkøer.

Det er blandt konsekvenserne, når køer får varmestress. En malkeko kan således tabe sig 50 kg på ti dage med godt, dansk sommervejr. Det oplyser Videncentret for Landbrug, Kvæg.

Dyrlæge ved Videncentret for Landbrug, Kvæg Jørgen Katholm forklarer, at symptomer på stress er, at koens åndedræt bliver hurtigere, den står mere op, søger skygge, savler og virker dvask. Samtidig drikker den mere end normalt, men spiser typisk mindre.

Og fordi de æder mindre og skal bruge energi på at nedkøle kroppen i stedet for at danne mælk – ja, så producerer de mindre mælk.

For goldkøer kan varmestress resultere i mindre kalve med forringet immunforsvar.

Landmanden kan gøre meget

Nye stalde er ifølge Videncentret for Landbrug optimeret til at give et godt klima – også om sommeren. Men indehavere af mindre moderne anlæg kan også gøre meget for at hjælpe køerne:

- Det handler om at sikre, at der er masser af frisk vand at drikke og at vandtrugene er rene. Køerne skal også vente så kort tid som muligt på at blive malket, siger Jørgen Katholm på Videncentret for Landbrugs hjemmeside.

- Og så er timingen af fodringen vigtig. Koen danner mere varme nogle timer efter fodring, så den skal optimalt ske morgen og aften.

Læs også