BL: Alvorlige mangler i drænvandsundersøgelsen

Direktør i Bæredygtigt Landbrug Vagn Lundsteen mener, at manglende opdeling af kvælstofkilder er et stort problem

Drænvandsundersøgelsen 2012/13 viser en stigning i kvælstofkoncentrationen på 20 procent.

Men direktør i Bæredygtigt Landbrug (BL) er skeptisk over for den konklusion, idet han mener, at der er en fundamental fejl ved prøveudtagningen – nemlig, at det ikke er muligt at identificere det kvælstof, der reelt stammer fra landbruget.

- Det undrer mig, at der ikke er taget nitrat-analyser. Fra Bæredygtigt Landbrugs egne analyser kan vi se, at kun cirka 70-75 procent af totalkvælstof stammer fra nitrat, som er det kvælstof, der stammer fra landbruget, siger Vagn Lundsteen i en pressemeddelelse.

- Så når der gennemsnitligt findes en koncentration på otte mg Total-N per liter, er det reelt kun omkring fem-seks mg nitrat-N der kommer fra landbruget, hvilket er under halvdelen af kravet til drikkevand, lyder vurderingen fra direktøren.

Han oplyser, at fra slutningen af maj til slutningen af juni udtog BL’s medlemmer 49 prøver ved udløbet til recipienten, og her viste prøverne et meget lavt indhold af kvælstof.

- Analyserne fra de 397 prøveudtagningssteder viser ikke noget om, hvad der kommer ud i recipienten.  Vi skal altid huske på, at der skal reguleres for retention på vejen ud til fjordene. Det, der kommer ud fra drænene, er langt fra de samme mængder, som når ud til recipienten.

Vinterproblem

Vagn Lundsteen mener desuden, at det er problematisk, at drænvandsprøverne er taget i vinterhalvåret:

- Prøverne i undersøgelsen er udtaget i november, januar og marts måned – altså i den periode, hvor vi ved, at kvælstofkoncentrationen i vandet er allerstørst, så undersøgelsen kan ikke bruges som en generel analyse for hele året. Tog man prøverne i sommermånederne, ville koncentrationerne være meget lavere.

Helt overordnet mener Vagn Lundsteen i øvrigt, at det er vigtigt at pointere, at det stadig ikke står klart, om nitrat i vandet er et problem for miljøet

 

Læs også