Mange – blandt andre landmænd – kom i klemme, da forligspartierne den 20. marts besluttede sig for at sænke støtten til store solcelleparker.

For nogle investorer var nået langt i processen, da forligspartierne ændrede reglerne, så en midlertidig forhøjet sats på 1,30 kroner/kWh kun gjaldt solcelleanlæg, der blev etableret på taget – og ikke store anlæg, der blev placeret på jorden.

Nu har partierne bag energiforliget derfor besluttet, at man vil kunne få den midlertidige forhøjede sats på 1,30 kroner/kWh, hvis man opfylder en række kriterier. Det oplyser Klima-, Energi- og Bygningsministeriet i en pressemeddelelse.

Kriterierne er:

Ejeren har indgået bindende og ubetinget aftale om køb af solcelleanlægget senest den 19. marts 2013, dog må der gerne være taget forbehold for tilladelse efter nummer et og to nedenfor.

Herudover skal mindst en af følgende handlinger være foretaget senest den 19. marts 2013 og ikke efterfølgende være trukket tilbage:

1) Kommunalbestyrelsen har modtaget ansøgning efter lov om planlægning,
2) Kommunalbestyrelsen har modtaget ansøgning om byggetilladelse
3) Netvirksomheden har modtaget anmeldelse af anlægget
4) Netvirksomheden har modtaget anmodning om nettilslutning af anlægget.

Det anslås, at der vil blive etableret 50-100 MW solceller inden for overgangsordningen.

Kommer også husejere til gode

Desuden er der gode nyheder til husejere, der er kommet i klemme mellem de nye og gamle støtteregler for private solcelleanlæg.

Partierne bag energiforliget vedtog i november at gå fra en årsbaseret til en timebaseret nettomålerordning. For at komme på den gamle ordning, skulle man indsende stamdatablanketten for solcelleanlægget til Energinet.dk inden den 20. december. Det har dog vist sig, at en del elinstallatører ikke har indsendt de korrekte oplysninger i tide.

Forligspartierne har besluttet, at man kommer på den gamle ordning, hvis man kan dokumentere, at man har indsendt en anmeldelse inden den 20. december.