Forskere: Antibiotika i kød fører til farlige pølser

På Københavns Universitet har man påvist en sammenhæng mellem antibiotikarester i uforarbejdet kød og risiko for at få madforgiftning

Forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet har i laboratoriet fundet en sammenhæng mellem antibiotikarester i uforarbejdet kød og risiko for det, forskerne kalder "usikre spegepølseprodukter".

Det skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside.

- Industrielle pølser burde være helt uskadelige at spise, men alligevel ser vi af og til alvorlige madforgiftninger på grund af sygdomsfremkaldende VTEC-colibakterier, siger professor ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi Hanne Ingmer.

Ifølge professoren har man nu i laboratoriet fået bekræftet, at flere kendte antibiotika, der benyttes i landbruget, hæmmer den nødvendige konserveringsproces i pølseproduktionen.

Rester hæmmer de gode bakterier

Forskerne forklarer, at man i pølseproduktionen benytter sig af såkaldt fermentering, hvor tilsatte bakteriekulturer giver pølsen sin karakteristiske konsistens og smag. Samtidig er fermentering en konserveringsproces.

- Vi har undersøgt seks forskellige kommercielle bakteriekulturer, som fødevareindustrien benytter til at skabe en velsmagende, fermenteret spegepølse. Vores studier i modelpølser viser, at alle disse kulturer er følsomme over for antibiotikarester. Resterne hæmmer de gode mælkesyrebakterier, men ikke væksten af sygdomsfremkaldende bakterier i produktet, forklarer Hanne Ingmer.

Danske landmænd bruger mindst antibiotika

Hun understreger, at forskerne udelukkende har kigget på de tilladelige koncentrationer af kendte antibiotika som for eksempel penicillin og erythromycin.

I Danmark bruger landbruget ifølge Københavns Universitet langt mindre antibiotika, end der bliver anvendt i andre lande.

Læs også