Stambogsføring af Jysk Kvæg styrker bevaringen

Nu er den fjerde stambog over Jysk Kvæg udgivet, og det har vist sig, at det både styrker interessen for den bevaringsværdige race og avlsarbejdet, fortæller manden bag stambogen, 83-årige Knud Ravn.

- Vi havde i mange år snakket om at få lavet en stambog over det jyske kvæg, fortæller medlem af bestyrelsen i Foreningen Danske Husdyr og ejer af 100 Jysk Kvæg, Henning Lund Jensen, Struer.

Sammen med foreningens formand Sonja Andersen og tidligere kvægbrugskonsulent Knud Ravn har han været primus motor bag stambogen, der nu er udkommet for fjerde gang.

Arbejdet startede i 2006, hvor foreningen spurgte Knud Ravn, om han ville udføre opgaven.

Det ville han og han startede dermed en rejse rundt i landet til de registrerede besætninger, hvor han lavede kåringsbeskrivelser af samtlige dyr.

I den første stambog var der 100 køer. I dag er der optaget 250 køer, og der kan spores hele 970 dyr gennem stambogen.

Pr. 1. januar i år er der registreret 165 levende køer foruden 50 tyre både fra private besætninger og fra den sædbank, der er etableret af Statens genressourceudvalg.

Det nytter
I 1988, da genressourceudvalget startede bevaringsarbejdet af racerne Jysk Kvæg, RDM 70, SDM 65 og Korthorn, var der kun fem eller seks besætninger med Jysk Kvæg i landet.

I dag er der 30.

- Det er vigtigt for arbejdet med avlen af de gamle husdyr, at der findes en stambog. Det har jo vist sig, at det øger interessen, og det har styrket bevaringen, siger Knud Ravn, der fik god hjælp fra Viking Genetics, da han startede med at skulle spore det jyske kvæg.

Formålet med stambogen og kåringsbeskrivelserne er at vælge de bedste køer til den videre avl.

Fra originaler til ildsjæle
Knud Ravn er lidt af en grand old man indenfor kvægavlen. Fra 1971 til 1995 var han kvægavlskonsulent i Viborg og Bjerringbro.

- Jeg har altid været bidt af kvægavl, alle racerne, også kødkvæg, fortæller den nu 83-årige konsulent, der stadig kører rundt i hele landet.

- Det er blandt andet arbejdet med Jysk Kvæg, der holder mig i gang, siger han med et smil.

Han har mødt mange engagerede mennesker på sin rejse rundt i landet.

- Der var engang, det var originaler, der havde Jysk Kvæg. Nu er det ildsjæle, smiler konsulenten.

På et tidspunkt sidst i 1700-tallet trasker fire mand klædt i brune veste, hvide kjortler, tophuer og vaskeægte træsko henover den vestjyske hede med deres kreaturer.

Den scene er genskabt i dokumentarfilmen Fra Fæstebønder til Verdensmænd, der havde premiere på TV/Midt-Midt i år.

En af mændene spilles af Henning Lund Jensen, Struer, og det er hans køer.

- Sådan en oplevelse er der ikke mange, der får, siger han.

Henning Lund Jensen er formand for avlsudvalget for Jysk Kvæg i Foreningen Danske Husdyr og har netop været med til at udgive stambog nummer fire.

100 jysk kvæg
På ejendommen Lille Skikkild i Vejrum ved Struer har han og hustruen Karen Lund Jensen 38 køer af racen Jysk Kvæg og cirka 100 dyr i alt foruden grå, danske gæs og landhøns. Besætningen er en bevaringsbesætning.

Dertil kommer et par Shetlandsponyer og bronze-kalkuner.

Fra 1968 til 2002 var der ellers sortbroget malkekvæg på gården, men de blev skiftet ud med Jysk Kvæg, og det har grebet om sig, som Henning Lund Jensen siger.

Det har givet mange gode oplevelser. Udover filmen Fra Fæstebønder til Verdensmænd har Henning Lund Jensen også deltaget i Købstadsjubilæum i Viborg med dyrene, på historiske dyrskuer og på Landsskuet.

- Jeg har lidt en svag karakter og kan ikke sige nej, når nogen spørger, siger han, der også rejser rundt i landet som dommer for heste og fjerkræ på landets dyrskuer.

Dyrskuer med heste, får og fjerkræ har været en hobby i omkring 50 år.

Godt kød
Henning Lund Jensen leverer kød fra det jyske kvæg til restauranten på herregården Nørre Vosborg, Vemb, hvor nogle af hans dyr også græsser hver sommer. De slagtes på et privat slagteri.

- Kødet har en helt speciel fedtmarmorering, fortæller han om racen, der egentlig er en malkerace.

Men i dag er det meget få, der malker deres jyske kvæg. Størstedelen af produktionen er til kød.

Racen har faktisk en rigtig fin tilvækst. Det har Henning Lund Jensen bevis for, for han har haft en tyr til afprøvning på Aalestrup Avlsstation.

Det var tyren Vejrum Ask, som havde en tilvækst på 1521 gram pr. dag. Det var faktisk bedre end en del af kødkvægstyrene. Tyren skal udstilles på Landsskuet i år.

Selv har han altid tre avlstyre i besætningen. En af dem er Øster, som også var en af stjernerne i filmen.

Læs også