For anden gang har Dansk Varmblodsavler Lisbeth B. Andersen, Skals, fået udtaget to hingste til årets kåring i Herning. Begge med den samme fuldblodshoppe som stammoder.
De fleste avlere jubler, når de får et hoppeføl, der kan føre avlen videre. Lisbeth B. Andersen, Skals, jubler, når hun får et hingsteføl.
- Det er det primære for mig. Det er det sjove, og man bliver helt høj af at have hingste med til kåring i Herning, siger avleren.
Ud af 33 dressurbetonede hingste ved dette års hingstekåring er to fra Lisbeth B. Andersen. Touché efter Tuschinski og Quitaro efter Quarterback.
Det er en stor præstation i sig selv, og så er det ikke engang første gang, det sker for den garvede avler.
I 2005 blev hingstene Cassidy, efter Blue Hors Cavan, og La Cour, efter Loudini, kåret. Cassidy fik Aage Ravns Vandrepokal som årets danskavlede hingst, og La Cour blev præmiehingst. I dag er begge rideheste i USA.
Gennem årene har hun opnået at få ti hingste udtaget.
Det startede med en fuldblod
Ophavet til de to hingste i år skal findes hos Lisbeth B. Andersens første egentlige avlshoppe: Red Rose.
En fuldblodshoppe som hun forelskede sig i ved første blik.
- Det er svært at finde en fuldblodshoppe som Red Rose. Udover fuldblodens ædelhed, styrke og udholdenhed, så havde hun også de kvaliteter, man gerne vil have hos en ridehest. Hun var højtstillet, elegant, velgående – og smuk, siger avleren.
Men ophavet til interessen for hingsteavlen skal også findes hos Red Rose. Hendes første føl, Corbiere efter Coronado, blev avlsgodkendt.
Lisbeth B. Andersen har udelukkende brugt varmblodshingste til Red Rose og til de avlshopper, der er faldet efter hende. Hun bruger aldrig en ren fuldblodshingst.
- Jeg har jo det ædle blod med mig altid gennem hoppen, siger hun.
Vælger hingst ud fra fornemmelsen
Ellers er det ikke afstamningen, der optager Lisbeth B. Andersen mest.
- Jeg sidder ikke begravet i stambøger i timevis. Jeg vælger efter hvilket individ, der vil passe godt til mine hopper efter min fornemmelse, fortæller hun.
Den fornemmelse har vist sig at være ret god. Ikke alene er der fra Stutteri LBA kommet avlshingste, men også medaljehopper og præmierede samlinger.
Heriblandt sølvmedaljehoppen Revanche efter Ragazzo, som er mormor til begge de to hingste, der er udtaget til kåringen i år.
- Jeg har prøvet at købe hopper ind for at få en stamme mere. Men de har ikke været bedre, end den jeg allerede har. Børn og børnebørn efter Red Rose er jo stadig med helt fremme, smiler avleren.
Hun har i dag 15 heste, hvoraf syv er avlshopper. De 12 er opstaldet hjemme hos hende selv på ejendommen i Skals, hvor der er 25 tønder land med udsigt over Limfjorden.
De to hingste klargøres til kåringen på Stutteri Katrinelund på Mors, og en hest er udlånt som ridehest.
De bedste oplevelser
- Red Rose har givet så mange glæder, og hendes afkom gør det nu. Det er altid sjovt at komme af sted med hestene, siger avleren, der har en høj grad af selvkritik.
Hun fremstiller ikke heste til kåringer eller skuer, som hun ikke tror på.
For vindermentalitet har hun også.
- En af de bedste dage var den dag, da tre føl, alle efter Red Rose-afkom, fik præmie i finale-ringen, og den dag, da jeg fik opdrættermedalje i sølv for en samling efter Red Rose, fortæller Lisbeth B. Andersen.
Men den bedste tid med hestene er alligevel om aftenen, når der er fodret, fejet og de står og gumler hø i deres bokse.
- Man mister aldrig glæden ved hestene, uanset hvor sort tingene ser ud, siger hun.