Argentinas eget ansvar at lovene følges

Danske mælkeproducenter mener ikke, at det er rimeligt, at danske virksomheder holdes ansvarlige for soja produceret i Argentina, der anvendes til dansk dyrefoder, muligvis har været skyld i misdannelser blandt argentinske børn.

- Selvfølgelig er det forkert, hvis man bruger sprøjtemidler, som folk dør af eller bliver syge af.

Sådan slår Kjartan Poulsen, formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, fast, efter det i går kom frem, at soja produceret i Argentina, som blandt andet bruges til dansk dyrefoder, mistænkes for at stå bag, at antallet af børn, der fødes med misdannelser, er firedoblet på 10 år i Argentinas fattigste provins Chaco.

Det er dog ifølge Kjartan Poulsen ikke rimeligt, at de danske virksomheder og landmænd holdes ansvarlige, som det i flere medier, blandt andet Politiken, i går blev udlagt som.

Udfases i 2020
Her blev det blandt andet kritiseret, at Arla først har planer om at have udfaset argentinsk soja i sin leverandørkæde i 2020.

- Som udgangspunkt så skal man købe sine varer hos nogle, der som minimum opfylder loven. I nogle lande er lovene dog anderledes, og hvis det skal være sådan, at vi ikke må købe vores råvarer i lande, hvor man har nogle andre regler, end vi har i Danmark, så skal man også til at lukke for eksporten af kød til Danmark, siger Kjartan Poulsen.

Han forklarer, at det jo ikke kan nytte noget at importere kød fra eksempelvis Argentina og andre lande, som har regler, vi fra dansk side ikke kan lide, da de jo får det foder, som nogen jo nu helst ikke ser i Danmark.

- Det man må gøre fra dansk side, det er at lægge pres på deres regering for at gøre forholdene bedre dernede. Det er Argentinas ansvar, at lovene overholdes og ingen bliver syge. Fra landmændene i Danmarks side er det noget, som vi har meget svært ved at gøre noget ved. Slet ikke hvis vi fordyrer vores produktion ved at hente vores råvarer andre steder, men så fortsat importerer deres kød, siger Kjartan Poulsen.

Soja er roundup-ready
Den argentinske soja er af typen Roundup Ready, der er genmodificeret til at kunne tåle store mængder sprøjtemidler.

I tilgift til sprøjtemidlet glyphosat anvender man i Argentina også endosulfan og atrazin, der er forbudt i Danmark. De farlige stoffer sprøjtes ofte med fly og tæt på huse og landsbyer.

Politiken har talt med Helle Raun Rasmussen, lektor i miljømedicin på Syddansk Universitet Universitet, og ifølge hende er atrazin og endosulfan nogle af de pesticider, eksperterne er mest bekymrede for. Endosulfan er eksempelvis hormonforstyrrende og under mistanke for at nedsætte børns forsvar mod kræft, mens atrazin i flere forsøg har udløst kræft i forsøgsdyr.

DLG tager sagen alvorlig
Effektivt Landbrug fik i går ikke kontakt til direktør Torben Harring fra DLG.

Men til Politiken siger direktøren fra grovvaregiganten, der importerer store mængder af soja fra Argentina, at man tager situationen meget alvorligt, og man vil på et møde, der finder sted i dag i foderstofindustriens europæiske brancheorganisation, diskutere sagen til bunds.

Til non-profit nyhedssitet Danwatch, siger Torben Harring, at man fra DLG's side  ikke vil gå enegang, men peger på, at myndigheder og producenter må samarbejde omkring af afklare dette hurtigst muligt. DLG's samarbejde med deres europæiske brancheorganisation er en af vejene, hvorved der kan lægges pres på en afklaring.

- Vi er en lille aktør. Vi har brug for at indgå i en større sammenhæng for at flytte det her, siger Torben Harring til Danwatch.

Læs også