Ann-Mona Kulsø Larsen har sammen med manden Henrik Nordgaard Hansen haft minkfarm siden 1990, og i dag producerer Nordgaard Mink, som ligger på Næstved-egnen, 11.000 minkskind om året.
Selvom parret på Nordgaard har minkfarmen sammen, er det Ann-Mona Kulsø Larsen, som står for den daglige drift af minkene. Et arbejde hun er glad for og hele tiden forsøger at udvikle og forbedre. Bedriften ligger i Brandelev ved Næstved og producerer i dag 11.000 minkskind om året, men der er stadigvæk klare ambitioner.
- Målet er selvfølgelig at blive topavler, og der er vi ikke endnu. Det kræver en god dyrestamme, som jeg er ved at udvikle, og samtidig skal jeg blive bedre til at udtage de rigtige avlsdyr, hvilket tager år at mestre. Men jeg bliver bedre, og glæder mig over den udvikling som sker på farmen, fortæller hun til Landbrug ØST.
Salget går glimrende
I 2004 lavede parret en stor omlægning af bedriften, udvidede antallet af mink og byggede nye haller og elevboliger. En beslutning som Ann-Mona Kulsø Larsen er glad for i dag.
- Vi fik foretaget nogle analyser af vores virksomhed og tog så valget at optimere vores bedrift på det rigtige tidspunkt. Og den beslutning er vi ekstra glade for i dag, for i lyset af bankernes nuværende situation, havde vi sikkert ikke fået lov til at foretage sådan en investering i dag, selvom det går godt, forklarer minkavleren.
Men selvom salget af mink går glimrende, og her er det især kineserne der er de store aftagere, kniber det stadigvæk med opfattelsen af minkfarme og hele miljøet omkring produktionen af pelse.
Tegneseriemink
- Den dårlige, omtale som har cirkuleret den senere tid omkring vores arbejde, har ikke nogen betydning for vores forretning direkte, men det kan påvirke vores mulighed for at udvide.
- Vi har nemlig, når det gælder arbejdet med kommunen, at gøre med et tungt bureaukratisk system, hvor interesseorganisationer fokuserende på dyrevelfærd forsøge at påvirke beslutninger og lovgivning på området, og det skaber til tider en masse forhalinger, hvilket kan være tidskrævende, siger Ann-Mona Kulsø.
Samtidig har disneyfilm og en vedholden Moten Koch-tankegang hos danskerne og medierne, ifølge minkavleren, gjort deres til at skabe et forvrænget billede af mink.
- Mink opfattes som søde, bløde og nuttede små skabninger, og da vi ikke engang skal spise dem, opfatter nogle mennesker vores arbejde som unødvendigt og brutalt. Men jeg står jeg ikke op om morgen, og gnider mig i hænderne, og tænker nu skal jeg være dårlig ved mine dyr. Det ville både være ansvarsløst overfor minkene, og en dårlig forretning.
Lider under fordomme
For minkavler Ann-Mona Kulsø er minkerhvervet andet end rige ældre damer, som skal have en pels. Når det lille rovdyr er blevet pelset bliver kroppen eksempelvis brugt som biodiesel, og mens dyrene lever spiser de store mængder affald fra fisk- og kyllingindustrien, som ellers skulle smides ud. Områder som der slet ikke fokuseres på.
- Tegneserier og disneyfilm har på det område gjort os en bjørnetjeneste. Og det vil vi rette op på. For der er virkelig tale om en skævridning. Når jeg eksempelvis lægger gift ud på gården, for at dræbe rotter, tænker ingen nærmere over det, netop fordi rotten har et andet omdømme end minken. Men den måde vi forgifter og dræber dette skadedyr på, er da bestemt ikke rar i forhold til den mere humane måde minkene sover ind på.
Misforstået kritik
Ifølge minkavleren lider erhvervet under fordomme og manglende kvalificerede holdninger. Personligt har hun ikke noget imod, at man ikke bryder sig om minkavl, man skal bare sætte sig ind i produktionen og processen, inde man begynder med kritikken, som man gange er bygget på følelser og misforståelser.
Og det er blandt andet derfor at Nordgaard er en del af Åbent Landbrug. Her slår de dørene op, og inviterer interesserede indenfor, netop fordi man stolt og glad for sit arbejde.
- Vi glæder os til Åbent Landbrug og til at forklare om vores arbejde, som bidrager med rigtig mange job til samfundet, og er med til at sætte Danmark på verdenskortet, når det drejer sig om kvalitet på minkpelse, slutter Ann-Mona Kulsø Larsen.