De nye majssorter bør ensileres med en højere tørstofprocent. Ellers kan det give alkoholproblemer i ensilagestakken, lød rådet ved majsdagen i Såderup.
I visse år har høsten af majs været i gang på Fyn her midt i september. Og egentlig har vækstsæsonen også i år været gunstig for en tidlig høst, om end regnen i juli og august har gjort markerne ekstraordinært våde.
Majsmarkerne står generelt flotte, grønne og med høje planter overalt. Men måske er de lige grønne og flotte nok?
Forædlingen frem mod de nye udbytterige sorter kan nemlig have den bagside, at der kan opstå gæring af alkohol i ensilagestakken, hvis man ikke er nok opmærksom ved høsten og ensileringen.
- Problemet er, at disse »stay-green« sorter stadigvæk er grønne, når kolben er høstmoden. Hvis man ikke venter, til tørstofprocenten måske er oppe i nærheden af 35 procent, vil saften fra de grønne stængler drive ned gennem ensilagestakken, og sammen med sukkeret fra stænglerne kan det bevirke dannelse af alkohol i bunden, påpegede kvægkonsulent John Jensen fra Centrovice overfor et lille hundrede kvægbrugere ved Centrovices »majsdag« i forrige uge på arealerne hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup ved Ullerslev.
Højere stub
Hans råd var derfor at høste majsen med en højere tørstofprocent, og sætte en højere stub.
- En højere stub op til 40 cm hæver tørstofindholdet, da stænglen er mest saftrig nederst. Til gengæld bliver der omkring 300 foderenheder stående i marken ved at gå fra 20 til 40 cm's stubhøjde. Derfor vil jeg foreslå, at man vælger tidlige sorter til at lægge i bunden af siloen, og så bruge mere »visne« sorter til resten, sagde grovfodereksperten John Jensen.
Foruden Palle Bjerggaard Hansens 50 hektar majs af sorterne Aastar og Formula, der sammen med græs er det primære grovfoder til hans 200 jerseykøer, rummer marken et demonstrationsareal. Her har Centrovice parceller med en halv snes af de mest aktuelle sorter, og ikke mindre end 107 forskellige sorter i mindre parceller til Videncentret for Landbrugs forsøgsarbejde.
Grønne sorter
Landskonsulent Martin Mikkelsen fra Videncentret for Landbrug viste sammen med Centrovice-konsulenterne sorterne frem på demonstrationsarealet.
- De nye grønne sorter har en højere stivelseprocent, og skal derfor have en højere tørstofprocent, hvis det ikke skal gå ud over ensilagekvaliteten. Så her skal den nok mindst op på 33-34 procent, påpegede han.
Men i overvejelser skal det også, hvordan majsen blev etableret i år. Der er nemlig op til 200 varmeenheders forskel, hvis den blev sået midt i april, eller først i maj. Det kan i sidste ende betyde fjorten dages forskel på det ideelle høsttidspunkt.
Ny stjerne
Hvad angår sortsvalget pegede landskonsulenten på Aritzo som en ny mulig stjerne efter den dominerende Banguy er på vej helt ud.
- Det er en tidlig sort med både stort udbytte og gode foderegenskaber. Det samme er Ampezzo. Og blandt de sildige har Aastar samme fortrin, men hvor sidste års topscorer LZM 159/51 ikke når den samme foderkvalitet, lød Martin Mikkelsens vurderinger ved gennemgangen.
Under majsdagen fik deltagerne blandt andet en grundig orientering om ensilering af majs, herunder brugen af ensileringsmidler.
Ved en beklagelig fejl var midlet Kofasil Life nævnt i det udleverede bilag. Den består udelukkende af homofermentative mælkesyrebakterier, som netop ingen gavn gør i majsensilage.
- Der skal stå Kofasil S i stedet, men de øvrige oplysninger omkring dosering mv. var korrekte, oplyser kvægkonsulent Inger-Marie Antonsen fra Centrovice, der stod for gennemgangen.
Hun oplyser, at Kofasil S består af heterofermentative mælkesyrebakterier, som kan give en positiv effekt på holdbarheden i ensilagen ved udtagning.
- Og måske - kun måske - kan hjælpe med at styre ensileringen i retning af at undgå alkoholdannelse, som kan være et problem i majsensilage med højt stivelsesindhold kombineret med lavere tørstofindhold, påpeger kvægkonsulenten.