1.000 ton korn på 10 timer

Svineproducent Morten Egekvist, Suldrup i Nordjylland, vil i år slå sin egen personlige rekord og høste og fjerne halmen på sin 147 hektar store vårbygmark på ti timer, så der kan blive sået raps rettidigt. Derfor havde han i går indkaldt det helt store maskinartilleri.

Klokken 9.30 i går blev rekordforsøget sat i gang. Fire Claas Lexion mejetærskere, tre frakørselsvogne, tre pressere og halmvogne. Så meget maskineri skulle der til for at tærske 147 hektar i et stykke med vårbyg og samtidig fjerne halmen.

Der skal gøres klar til, at maskinstationen kan køre gylle ud og derefter så raps på det store stykke, der formentlig er en af Nordjyllands største marker.

- Jeg regner med, at marken er sået på fredag. Det er sidste frist, siger Morten Egekvist.

Maskinstationen klarer det
Morten Egekvist har maskinstationen til alt markarbejde undtagen sprøjtning og har derfor stort set ingen maskiner selv.

- Når jeg har brug for stor kapacitet, så kan maskinstationen klare det. Det er meget mere fleksibelt. Jeg kan ikke gøre det billigere selv, siger svineproducenten, der har i alt 450 hektar.

Derudover har han 700 søer og en produktion af 20.000 smågrise årligt, hvoraf de 7.000 fedes færdigt. Der er seks ansatte på bedriften, som Morten Egekvist købte i fri handel i 1994 med bare 30 hektar. Der er løbende lagt gårde til.

Kan ikke lagre alt kornet på én gang
Hjemme på gården, hvor kornet skal opbevares i to stk. 1.000-ton amerikanersiloer, koordinerer svinebesætningens driftsleder tørreri og indtransport.

- Der er så meget korn, at vi ikke kan tage det hele fra, så vi ligger det på lagre rundt omkring, men det kommer i siloen i løbet af et døgn, fortæller Morten Egekvist.

Normalt tager det 25 timer at få samtlige 1.000 ton lagret i amerikanersiloerne.

Kører uanset hvad
I år giver vårbyggen mellem seks og syv ton pr. hektar. Fra start om formiddagen ligger vandprocenten på lidt over de 20.

- Jeg forventer, at den falder til mellem 16 og 17 procent i løbet af dagen, siger Morten Egekvist, mens han har nok at se til med at servicere de fire mejetærskere, der blinker på skift på den store mark, der er 700 meter bred og 2,2 kilometer lang – og længere endnu i enkelte kiler.

- Sådan en dag som i dag, hvor der ikke er specielt tørt, er der ikke rigtig andre, der høster, så vi kunne godt samle alle mejetærskerne her, siger indehaver af Sønderup-Suldrup Maskinstation, Hans Sønderup, der ejer de fire Lexion-mejetærskere med skærebord fra 22 til 30 fod.

Vådt men udmærket at køre
- Det var noget vådt fra starten, men det går ganske udmærket med at køre, siger maskinstationsejeren, mens han nyder synet af alle maskinerne, der kører på marken.

- Det hører til sjældenhederne, at vi kører med fire mejetærskere ad gangen sammen med halmpressere, og det er sjældent, at marken er så stor, at det er praktisk muligt, siger han.

Frilandsgartneriet Limfjords, der samler halmen, er ikke generet af den fugtige halm. Den er nemlig fint anvendelig til at dække gulerødderne med.

Nåede ikke rapsen sidste år
Høstmaskinerne blev bestilt allerede for en uge siden, og for ti dage siden blev vårbyggen sprøjtet med Roundup.

- Jeg er heldig med vejret i dag, siger Morten Egekvist, der ikke er bange for at fortsætte, selvom der skulle falde lidt regn.

Sidste år nåede han nemlig ikke at så rapsen, så i år skal det være.

 

Læs også