Håb om agurke-kompensation

Fødevareminister Henrik Høegh (V) er i Luxemburg for at kæmpe danske gartneres sag i dag. Håbet er, at grøntsagsdyrkere i et eller andet omfang kan kompenseres for tab i kølvandet på den aktuelle VTEC-panik.

Forbrugerne tøver fortsat med at købe grøntsager af frygt for VTEC-baktier. Og de danske grøntsagsdyrkere taber hundredetusinde vis af kroner dagligt. Men den viden i bagagen flyver fødevareminister Henrik Høegh (V) i dag til Luxemburg for at tale gartnernes sag på et ministerrådsmøde.

- Situationen er meget alvorlig. Herhjemme er der enkeltproducenter, som dagligt taber meget betydelige summer. Og for de enkelte danske gartnere er situationen ligeså alvorlig som i Holland og Spanien, hvor tabene i grøntsagssektoren er på nationaløkonomisk niveau.

- Alene i Spanien tabes 200 millioner euro om ugen. Derfor er det her en sag, der prioriteres meget højt i EU, fortæller Henrik Høegh til Effektivt Landbrug.

Herhjemme producerer 20 danske agurkeavlere omkring 50 mio. agurker årligt til hjemmemarkedet. Deres salg er ifølge Dansk Gartneri reduceret med op til 70 procent, svarende til et samlet dagligt tab på 500.000 kroner, selvom danske agurker og øvrige grøntsager er frikendt som VTEC-smittekilde.

Håb om kompensation
Fødevareministeren arbejdede mandag sammen med blandt andre brancheorganisationen Dansk Gartneri på, hvordan der fra dansk side skal argumenteres på ministerrådsmødet i dag.

- Lige nu tror vi på, at EU's artikel 191 kan komme i brug. Hvis det sker, kan vi håbe på, at de gartnere, der er ramt i den her sag, på et eller andet niveau vil kunne kompenseres via fondsmidler. Det er dog umuligt at sige noget konkret.

- Sidste tirsdag var Kommissæren meget afvisende. Men situationen og omfanget af sagen har ændret sig meget på en uge. Så jeg er mere optimistisk i dag, pointerer fødevareministeren.  

Udspringer i Nordtyskland
Den aktuelle grøntsags-krise begyndte den anden uge i maj, hvor der blev meldt om patienter i Nordtyskland, der var smittet med E. coli-bakterier - den såkaldte VTEC. I sagsforløbet er der blandt andet fra tysk side advaret mod spanske agurker som potentiel VTEC-smittekilde.

Meldingerne fra Tyskland fik hurtigt op imod hver anden europæiske forbrugere til at droppe agurker - uanset oprindelsesland. Og panikken har senere spredt sig til at omfatte en lang række grøntsager, der er blevet forbigået af forbrugere både i og udenfor EU.

Oveni har f.eks. Rusland indført importstop af EU-grønt.

Herhjemme er primært agurkeavlerne ramt af svigtende afsætning midt i højsæsonen. Men også andre grøntsager fravælges i stor stil af forbrugerne. I går kom det frem, at de tyske myndigheder formodentlig har indkredset VTEC-kilden til et bønnespire-gartneri ved Hamborg.

Men for grøntsagsgartnere over hele EU er skaden sket, og salget er styrtdykket.

Vil kræve redegørelse
Henrik Høegh understreger, at man politisk vil afkræve de tyske myndigheder en redegørelse.

- Vi har den tyske dioxin-skandale fra i vinter i frisk erindring. Og nu den her VTEC-sag. Når sådanne sager opstår, får vi typisk en Rapid Alert fra EU-systemet, forklarer han.

Rapid Alert er EU-landenes advarselssystem, som anvendes, når der bliver konstateret alvorlig risiko for forbrugerne i form af forurening af fødevarer. Rapid Alert skal sikre en hurtigt tilbagekaldelse af farlige produkter, før de kommer ud til forbrugerne.

- Forbrugerne skal være trygge og kunne handle sikkert. Men vi skal have diskuteret, om vi skal et fagligt spadestik dybere, før der sendes Rapid Alert ud i systemet.

- Som ansvarlig myndighed er vi nødt til at tage en Rapid Alert dybt alvorlig og melde ud. Men spørgsmålet er, om alt har fungeret, som det skal, i den her sag, når så mange grøntsagsproducenter uberettiget er kommet i klemme. Der er derfor grund til at vurdere, om vi gør tingene hensigtsmæssigt, eller om vi skal være på mere faglig sikker grund, før der meldes noget ud om potentiel risiko ved bestemte fødevarer. Men det er en svær balance, pointerer Henrik Høegh.

Det menes, at mindst 18 europæere er døde som følge af infektion med VTEC, som altså formodentlig stammer fra tyske bønnespirer.

  

Læs også