God totaløkonomi ved afgræsning

Der er generelt mindre sygdom, og hvis køerne har skavanker om vinteren, forsvinder de på græs. Afgræsning er desuden en stor arbejdsmæssig lettelse, mener mælkeproducent, hvis køer selv henter 12 FE pr. ko pr. dag ude.

De 250 køer hos Christian Thomsen i Skave øst for Holstebro er på græs i sommerperioden.

- Køerne er altid på græs, siger den vestjyske mælkeproducent, som kun ser fordele ved afgræsning.

- Jeg kan godt lide det. Køerne bliver bedre gående, når de kommer ud. Vi ser også mindre digital dermatitis om sommeren end om vinteren. Hvis de har skavanker om vinteren, forsvinder de. Der er generelt mindre sygdom, forklarer han.

- Vi synes, det er en stor lettelse rent arbejdsmæssigt, pointerer Christian Thomsen, som bruger mindre tid på fodring og mere på opsyn og styring om sommeren.

Billige foderenheder
Han vurderer, at køerne, der går i reguleret storfold, lige nu henter mellem 12 og 13 foderenheder pr. ko pr. dag. De er kun på græs om dagen.

- De første køer – det er de højestydende – kommer på græs, når de er malket lidt efter klokken fem om morgnen. Og så er de ude i godt ti timer, siger han.

Der hentes nogle billige foderenheder i afgræsningsmarken.

- Hvis det græs, de selv henter, koster 25 øre pr. foderenhed, og det, der ligger i siloen, koster en krone, så sparer jeg 7,50 kroner pr. dag for hver ko, der henter 10 foderenheder, fastslår Christian Thomsen.

Kun blanding 22
I år kom køerne ud den 27. april.

Her er en god græshøjde, køerne har kun gået her en uge. Ifølge Christian Thomsen kommer der mere kløver i marken i løbet af sommeren.

Der anvendes en ren blanding-22 uden rødkløver i alle græsmarker.

Sidste år lå græsudbyttet målt på foderbordet på 9.420 foderenheder pr. hektar.

Koster lidt ydelse
Mælkeydelsen er på godt 9.000 kilo EKM pr. ko.

- Ydelsen har været højere. Den er faldet efter staldbyggeriet og besætningsforøgelse til det dobbelte i 2007, forklarer han.

Målet er 10.000 kilo mælk.

- Vi skal op på 10.000 kilo, men vi gør det stille og roligt, understreger han.

Christian Thomsen erkender, at det koster lidt i ydelse at have køerne på græs.

Lette kælvninger
- Det er totaløkonomien, der er mest interessant. I effektivitetskontrollen i Kvægnøglen ligger vi lavere i ydelse end mange andre, men vi ligger i den bedste tredjedel, når det handler om dækningsbidrag, understreger han.

Alle køer, der kælver om sommeren, kælver på græs, og det giver sjældent anledning til problemer. Fra stuehuset er der god udsigt til folden med goldkøer, hvor kælvningerne sker.

- Sidste år havde vi 130 kælvninger på græs og kun én død kalv, fortæller han.

Heden & Fjorden arrangerer bedriftsbesøg hos Christian Thomsen mandag den 23. maj klokken 19.30.

Læs også