Vaccinen Improvac mod ornelugt er nu godkendt USA. Dermed er den godkendt i 58 lande, og Canada er nu det eneste svineproducerende land af betydning, hvor vaccinen endnu ikke er godkendt.
Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har for nylig godkendt, at amerikanske svineproducenter nu kan vaccinere mod ornelugt. Det meddeler Pfizer Animal Health, som producerer vaccinen.
Den godkendte vaccine hedder Improvest, men ifølge dyrlæge og teknisk chef Jens Christian Eskjær Jensen, Orion Pharma i Danmark, er det nøjagtigt den samme vaccine, som i Europa er godkendt under navnet Improvac.
Vaccinen virker i al sin enkelthed på den måde, at den sætter testikelfunktionen midlertidigt »på pause«. På den måde produceres der mindre androstenon og skatol, som forårsager ornelugt og -smag.
Vaccinen der går under navnet Improvac i Europa og Improvac andre steder i verden er nu godkendt til brug i 58 lande. Blandt andet i EU, Australien og Japan. På hjemmesiden improvest.com kan man se et verdenskort med markering af de lande, hvor vaccinen er godkendt af myndighederne.
Improvac blev godkendt i EU i 2009, men i Danmark har slagterierne lige siden vaccinens godkendelse valgt ikke at acceptere brug af Improvac af hensyn til eksporten.
Stadig frygt for vaccine
Siden vaccinen blev godkendt i EU for snart to år siden har holdningen på eksportmarkederne tilsyneladende ikke ændret sig. Heller ikke selvom vaccinen nu er godkendt til brug i eksempelvis USA og Brasilien, som er nogle af Danmarks stærkeste konkurrenter på verdensmarkedet. Den er også godkendt hos nogle af vores vigtigste eksportmarkeder som eksempelvis Japan og Kina.
Kommunikationsdirektør i Danish Crown, Anne Villemoes, forklarer, at selvom vaccinen efterhånden er godkendt i EU og mange andre steder rundt omkring i verdenen, så er det begrænset, hvor meget den i virkeligheden bruges, fordi der ikke er afsætning for kødet, og derfor fravælges vaccinen fortsat af Danish Crown.
Asien vægrer sig
Hos Tican meddeler Henrik Bækstrøm Lauritsen, chef for Ejer- og leverandørsupport, at grise vaccinerede med Improvac stadig ikke er velkomne hos Tican, eftersom det især er på det asiatiske marked, at man ikke vil have de vaccinerede ornegrise.
- Der er jo forskel på om vaccinen er godkendt og om man som virksomhed tør løbe den risiko, at man pludselig ikke kan afsætte sit produkt, pointerer han.
- I Australien er vaccinen jo rimeligt udbredt, men der er de blevet nødt til at lave en specialproduktion til Asien, der er friholdt fra Improvac, fordi de simpelthen ikke vil have kødet derovre, fortæller han.