Plastfiber i betonen giver stærk plansilo
Virksomheden PP Nordica har specialiseret sig i forhandling i Danmark og resten af Skandinavien af plastfibre fra den engelske producent Adfil, der benyttes til armering af beton – eksempelvis i forbindelse med støbning af plansiloer i landbruget.
De syner ikke af meget – de små fine 3 – 5 centimeter lange plastfibre med et tværsnit på bare 0,18 x 1 millimeter. Men med mange af dem støbt ned i beton udgør de et både holdbart, stærkt og billigt alternativ til stålfiber-armering.
Med sin virksomhed PP Nordica, der drives fra hjemadressen i Ansager, har Palle Olsen specialiseret sig i salg af de små fibre fra den engelske producent Adfil, der har fabrikker i både England og Belgien.
- Landbrug udgjorde fra starten 100 procent af mit forretningsområde, forklarer Palle Olsen, der startede med plastfibrene i 2008, og dog tilføjer at industrien også er kommet til og nu udgør en fjerdedel.
Men inden for landbruget bruges plastfiberarmeringen indenfor en række formål, fra støbning af foderborde, til gyllekanaler og ikke mindst plansiloer til ensilage. Og her har plastfibrene en klar fordel:
- Plastfibrene kan tåle den syrebelastning, der forekommer både fra gylle og ved plansiloerne fra den skrappe syre fra eksempelvis majssaft fra ensilagestakken. Samtidig går plastmaterialet ikke i forbindelse med noget, forklarer Palle Olsen, der tilføjer at hans produkt er det eneste der bruges i landbruget, og netop nu er på vej til at få officiel miljøgodkendelse.
Palle Olsen tilføjer, at plastfiber-produktet polypropylen i forvejen står på EU´s positivliste over materialer der er godkendte til formålet.
Billigt alternativ til metal
Et er at skifte fra metal-armering i jern og stål til små plastfibre. Og Palle Olsen erkender da også, at han har mødt en vis skepsis ude hos landmændene, når han har præsenteret dem for ideen.
Men så snart de har set hvor effektive plastfibrene er i praksis, er det straks en anden sag. Også store virksomheder indenfor branchen Gråkjær Staldbyg, Give Elementer og Assentoft Silo har fået øjnene op for plastfiber-armeringsmetoden, og i dag samarbejder PP Nordica med alle tre.
- Samtidig er det en langt billigere løsning end metal-armering, forklarer Palle Olsen, der ved en hurtig gennemregning beregner således:
- Ved et foderbord, hvor der støbes 150 mm beton, vil at armeringsnet i 8 x 15 – 8 mm tykt og med 15 cm masker – være et typisk valg. Det koster 35 kroner pr. kvadratmeter, og armeringen med net vil dermed koste cirka 300 - 350 kroner pr. kubikmeter beton. Hvis armeringsnettet erstattes af fire kilo plastfibre pr. kubikmeter ved en listepris på 50 kroner pr. kg fiber, vil armeringen kun koste omkring 150 - 200 kroner pr. kubikmeter beton.
Patent og produktansvar
Adfil har udviklet og har patent på plastfibrene, der produceres under navnet Durus, og tilbyder samtidig en produktansvar på fibrene på projekter, hvor de indgår.
- Det giver landmanden garanti, og entreprenøren mulighed for at sikre sig, forklarer Palle Olsen, der samtidig tilføjer, at man garanterer holdbarhed for produktet.
Plastfibrene sælges i 4 – 6 kg. pakninger og har, ifølge Palle Olsen, været en stor succes på kort tid. Siden 2008 er der solgt og brugt ikke mindre end 134 ton af produktet ved bygge- og anlægsprojekter i Danmark.
Anvendelsen i landbruget er bred. Produktet bruges som armering af beton i forbindelse med foderborde, ensileringspladser – herunder plansiloer, gyllekanaler, spaltegulve etc. Se mere på www.adfil.co.uk og www.ppnordica.dk.