Vandværksformand og vand-direktør slår fast, at man ikke kan bebrejde landbruget, at der nu dukker glyphosat-rester op i dybe grundvandsmagasiner. Pilen må peger mod de godkendende myndigheder, mener de.
Glyphosat - kendt fra ukrudtsmidlet Roundup - og nedbrydningsproduktet AMPA er fundet i ni grundvandsprøver ud af 635 prøver taget i dybereliggende grundvandsreserver i 2009.
Det viser en GEUS-rapport, der blev offentliggjort i går.
Men selvom landbruget er det erhverv, der bruger mest Roundup herhjemme, bør man ikke nødvendigvis pege fingre ad landbruget i debatten. Det understreger to fremtrædende aktører i branchen, Effektivt Landbrug har talt med.
- Landmændene bruger jo kun godkendte midler i de tilladte doseringer. De gør altså intet ulovligt, siger Ole Wiil, formand for Foreningen af Vandværker i Danmark.
Myndigheder godkender
Carl-Emil Larsen, der er direktør i DANVA, som organiserer vand- og spildevandsbranchen, er enig.
- Det er svært at bruge kemi uden at tro, at midlerne på et tidspunkt havner i grundvandet. Men det er jo ikke landmandens skyld. Det er Miljøministeriet, der har godkendt de midler, vi nu finder. Og det er også myndighederne, der godkender midler, der bruges i dag. Så hvis nogen er skyldig, er det de godkendende myndigheder, siger Carl-Emil Larsen.
DANVA-direktøren tilføjer, at han finder det naturligt, at landbruget bruger godkendte planteværnsmidler i produktionen.
- Individuelt udarbejdede beskyttelseszoner omkring vandboringer er vores svar på problematikken. Nogle - måske mere end hver anden - vil være tilstrækkelig i 25 meters zoner. Andre skal måske op på 300-400 meter.
Gennem sprækker
Fagligt lyder det fornuftigt med individuelle zoner, lyder det fra chefkonsulent Carl Åge Pedersen, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.
- Det er anbefalingen i Miljøministeriets egen vejledning, at zonerne laves individuelt. Og fagligt kan vi slet ikke være imod, at vi beskytter vores vand mod pesticider, siger han og tilføjer:
- Jeg tror ikke, at rester af kemi i grundvand kan tilskrives myndighedernes godkendelser af planteværnsmidler. Kommer midlerne ned i grundvandet, sker det gennem jordsprækker, og det kan man ikke klandre godkendelserne for men beskytte sig ud af, påpeger Carl Åge Pedersen.
Som følge af de seneste kemifund i dansk grundvand udvider miljøminister Karen Ellemann (V) nu listen fra 23 til 32 stoffer, som vandværkerne skal teste drikkevand for.
Læs mere om Glyphosat
Glyphosat – gift eller guld? Læs med her, når vi går i dybden med emnet i over 100 indsigtsgivende artikler om glyphosat.
Læs mere her