Demonstrerende landmænd tog imod Løkke

PROTEST: Statsminister Lars Løkke Rasmussen blev mødt af 100 traktorer og en større gruppe landmænd, da han lagde vejen forbi Bramming Kultur & Fritidscenter. Landmændene ville protestere over Grøn Vækst og randzoner.

Over 100 traktorer rullede op foran Bramming Kultur & Fritidscenter i forbindelse med at statsminister Lars Løkke Rasmussens deltagelse i Venstres januarmøde.

Forud for demonstrationen var gået en sms-kæde hvor landmænd fra Syd-, Vest- og Sønderjylland havde arrangeret demonstrationen, der sker som et led i protesten over 10 meter bræmme-udspillet i forbindelse med Grøn Vækst.

Og arrangørerne, der betegner sig som en stor landmandskreds i Sydvestjylland, fik afleveret budskabet til statsministeren. Både i form af et fælles formuleret brev, men også på de traktorer med bannere, der sammen med bannere fra flere af landmændene gjorde opmærksomme på utilfredsheden med Grøn Vækst, vandplaner og ikke mindst de stærkt udskældte randzoner.

Statsministeren tog sig tid til en kort snak med de fremmødte inden han fortsatte ind til mødet, og udenfor blev der aftalt nye demonstrationer og møder i den kommende tid.  Blandt andet til fællesmøde i St. Darum den 27. januar.

Blot begyndelsen
Demonstrationen i Bramming er blot den seneste af en række møder, demonstrationer og happenings landet over. Og det stopper ikke her.

Landmand Henning Nielsen, Darum, sagde efter demonstrationen til de fremmødte, at man fremadrettet med forskellige arrangementer, møder og aktioner, vil forsøge at tiltrække politikernes og mediernes opmærksomhed.

- Det her er kun begyndelsen, for vi kan klare flere stramninger, hvis vi skal overleve som erhverv, lød et af budskaberne fra Henning Nielsen.

Utilfredsheden med Landbrug & Fødevarers politiske arbejde er stor i det sydlige Jylland. En gruppe bestående af seks medlemmer i LandboSyd har således 31. januar arrangeret et møde i foreningens hovedsæde i Aabenraa. På dagsordenen står der en ting: »Skal vi overhovedet være medlem af Landbrug & Fødevarer?«.

- Vi vil gerne sætte et spørgsmålstegn ved om vores egen organisation gør det godt nok. På mødet skal vi have en diskussion om noget fakta, lyder det fra Jørgen Jørgensen, der har en svine- og kyllingeproduktion på Als, og er en af de seks personer, der udgør gruppen af LandboSyd-medlemmer, der er utilfredse med Landbrug & Fødevarer.

Mere konkret hvad mødet kommer til at handle om, vil Jørgen Jørgensen ikke fortælle på nuværende tidspunkt. Formand for LandboSyd, Mogens Dall, er dog en anelse mere meddelsom.

- Vi skal internt drøfte, hvad den her protestgruppe i LandboSyd truer med. Nogle vil melde sig ud, andre truer med, at de vil have hele LandboSyd meldt ud af Landbrug & Fødevarer. Nogle vil ikke være medlemmer af Landbrug & Fødevarer, men gerne af LandboSyd, siger Mogens Dall.

Han fortæller, at situationen i LandboSyd lige nu er meget alvorlig. Selv har han dog mere end svært ved at se et LandboSyd, der ikke også er medlem af Landbrug & Fødevarer.

Mogens Dall ser også gerne, at medlemmerne i LandboSyd venter med at drage sine konklusioner om, hvad de synes, der skal ske med foreningen før de har mødt ledelsen i Landbrug & Fødevarer med formand Michael Brockenhuus-Schack i spidsen 25. februar til et stormøde i Rødekro, hvor også flere andre jyske landboforeninger deltager.

- I mit hoved synes jeg ikke, at det er rimeligt, at vi dømmer den kritiseret part, inden den kritiseret part har haft mulighed for at komme til orde og forklare sig. Det er vigtigt, siger Mogens Dall.

En eventuel udmeldelse af LandboSyd af Landbrug & Fødevarer kan muligvis komme på tale, når foreningen holder generalforsamling 8. marts.

Læs også